Solid luftslott

Med utgivelsen av «Luftslottet som sprengtes» er dette tiårets mest omtalte, omskrevne og leste krimserie fullført. Og det er en meget tilfredsstillende avslutning på historien om Lisbeth Salander vi får.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Fredag var det tre år siden Stieg Larsson døde, 50 år gammel. I november 2004 var han en respektert og kontroversiell tidsskriftsredaktør, men bare forlaget hans visste at han hadde en kriminalforfatter i seg. I dag nevnes han i samme åndedrett som svensk krims store stoltheter Sjöwall og Wahlöö.

For da debutromanen hans kom ut posthumt et år etter, ble den mottatt med stor begeistring. Bak den noe avskrekkende misogyne tittelen «Menn som hater kvinner» skjulte det seg en drivende god kriminalroman, nærmest fullkommen i utforming og spenningsnivå, en stor og tykk bok som ble en bestselger – først i Sverige, så i Norge og flere andre land.

Omstendighetene rundt boka ga den naturligvis en ekstra dimensjon. Forfatteren var død, men han hadde rukket å fullføre tre romaner som til sammen viste seg å utgjøre en avsluttet romansyklus. Og, ble det fortalt, Larsson hadde laget synopsis til hele ti romaner.

Motsetningsfylte Salander

Dessuten var handlingen i «Menn som hater kvinner» langt fra et endimensjonalt plott om en forbrytelse. Selv om vi fikk være med gravejournalisten Mikael Blomkvist og røske skjeletter ut av skapet til den pene Vanger-familien, så fanget en annen historie i boka lesernes interesse i enda større grad.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer