Solid om begjær

Ethan Hawke er ikke bare en god skuespiller. Han kan også skrive - og han skriver godt. Hans debutroman selges naturlig nok ved at forfatteren er stor filmstjerne. Men i hvor stor grad romanen skal leses som en selvbiografi, som omslaget hinter, får stå ubesvart. Det er en ulykkelig kjærlighetsfortelling, samtidig røft og ømt framstilt, som er motivet her, ikke Hawkes memoarer som ung skuespiller. Men det er vanskelig å ikke se ham for seg i rollen som hovedpersonen. Han har selv spilt en liknende karakter i «Reality Bites».

Hva oversetteren har ment med den norske tittelen, er uforståelig. Det er et sitat fra et dikt hovedpersonen skrev som sjuåring, som overhodet ikke er dekkende for romanen, verken dens form eller innhold. Den gir inntrykk av en langt mer corny roman enn hva som er tilfelle. En variant av romanens originaltittel, «The hottest state», burde vært forsøkt, da denne har i seg den tvetydigheten som også beskriver bokas innhold: den hotte byen New York og livet som åpner seg når man flytter dit som ung, med drømmer og planer, samt tilstanden av begjær som driver hovedpersonen William. Handlingen utspiller seg over knapt et år, rundt hans 21-årsdag, der han blir involvert i et ganske komplekst forhold til den litt sære og unnvikende Sarah. Begjæret etter henne går over i dypfølt kjærlighet, mens hun på sin side skyver ham fra seg. Problemer med relasjoner, og usikkerheten og forvirringen rundt sex - spesielt når man forgår av begjær - skulle være en gjenkjennelsesfaktor for mange.

Hawke overbeviser med levende karakterer, der også bi-karakterene er treffende tegnet. Situasjonene er spenstig beskrevet. Det hele er fortalt med en stram og sikker penn, med driv og humor, og befriende fritt for selvmedlidenhet og sentimentalitet. Troverdig - og derfor også engasjerende. En solid og svært leseverdig debutroman.

SE FILMEN - SKRIV BOKA: Ethan Hawke, også kjent som skuespilleren Uma Thurmans ektemann, overbeviser som forfatter i sin debut om storbyliv og vanskelig begjær i New York.