Solid om Hans Børli

Mangslungent kan man neppe kalle Hans Børlis liv. Særlig mange pikante hemmeligheter rommer det heller ikke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Størsteparten av sitt voksne liv arbeidet han som tømmerhogger, mens han skrev og diktet på fyrabend. Han bodde i hjembygda hele sitt liv, kom knapt utenfor Norges grenser, reiste i det hele tatt lite - med unntak av de turene han tok til Oslo når Forfatterforeningen hadde møter, eller når han hadde behov for dikterkollegaen Harald Sverdrups selskap. - Det har aldri vært noen store hendelser i mitt liv - og derfor lite å skrive om, slår han selv lakonisk fast i et intervju i 1980.

Det forekommer derfor innlysende riktig når Trulf Gjefsen innledningsvis i sin bok slår fast at en biografi om Børli må handle om liv og diktning - om hans diktning som hans liv. Gjefsen holder seg til dette forsettet, og han har gjennomført sitt prosjekt på en solid og grundig måte - veldokumentert, med sikker kunnskap om Børlis bakgrunn og ytre virke og med god innsikt i og forståelse for hans diktning.

Solidarisk

«Syng liv i ditt liv» er en ytterst solidarisk biografi. Vi overser altfor ofte «hva som gjemmer seg i de stille blant oss, hverdagsmenneskene som ikke lever livet som en sammenhengende reklamekampanje for eget ego», hevder Gjefsen. Hans Børli-bok utgjør nettopp et forsøk på å stille seg på et slik «hverdagsmenneskes» side. Men Børli var selvsagt ikke noe vanlig «hverdagsmenneske». Som bokorm og dikter skilte han seg tidlig ut fra sitt eget miljø og ble en outsider blant sine egne feller.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer