IMPONERENDE THRILLER: Espen Holm har skrevet en solid og spennende thriller fra en av vår tids mest fastlåste og uoversiktlige konflikter. Foto: ROLF M. AAGAARD/GYLDENDAL
IMPONERENDE THRILLER: Espen Holm har skrevet en solid og spennende thriller fra en av vår tids mest fastlåste og uoversiktlige konflikter. Foto: ROLF M. AAGAARD/GYLDENDALVis mer

Solid thriller fra konflikten mellom palestinere og israelere

Espen Holm forteller med stor autoritet.

ANMELDELSE: Det er en imponerende thriller Espen Holm har snekret sammen. Bakteppet er konflikten mellom palestinere og israelere, en av vår tids mest langvarige, uoversiktlige og fastlåste.

Zev Weissmann jobber i Shin bet, det israelske sikkerhetspolitiet. Der leder han en gruppe hemmelige agenter som opererer inne på arabisk territorium, blander seg med lokalbefolkningen og henter ut informasjon.

Når israelske nybyggere blir utsatt for noe som i første omgang minner om kjemisk krigføring, kvinner aborterer, barn blir født med misdannelser, blir Zev sendt inn i Gaza undercover. Reisen gir ham et nytt syn på konflikten, historien og sitt eget folk - og tvinger ham til å ta umulige valg.

Mister aldri grepet
«Kong Salomos sverd» er fra første side fortalt med stødig hånd og stor autoritet. Ikke på noe tidspunkt mister forfatteren grepet om historien. Jeg er ikke i stand til å vurdere presisjonen i fortellingens politiske sider, men som roman fremstår den balansert og fornuftig.  

Zev er en idealistisk ung mann, topptrent og målrettet, beredt til å dø for sitt land. Når faren hans blir skadet under et rakettangrep, drar Zev til Warszawa for å hente bestefaren, som han aldri har møtt. Dette møtet utgjør vendepunktet i historien.

Komplekst bakteppe
Marek Weissmann var en av arkitektene bak opprøret i jødeghettoen i Warszawa under andre verdenskrig, men han har aldri besøkt Israel, og hans syn på konflikten er ikke som Zev forventer. «Å dø for Israel? Hvilket Israel? Konseptet? Grensen fra 1967?» sier bestefaren. Møtet får Zev til å innse at historien bare gjentar seg. Eller at ingenting egentlig har skjedd siden bestefarens dager.

Solid thriller fra konflikten mellom palestinere og israelere

Det er ikke ofte man leser en krim med et så komplekst faglig bakteppe, men hvor forfatteren likevel har kontroll over stoffet og makter å gi det litterært liv.