Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Solidarisk familieparti

Et parti som vil bli tatt seriøst, må ha svar på problemer folk sliter med i hverdagen.

FORSVARER SV: 
De fleste familiefolk jeg snakker med, kjenner tidsklemma på kroppen, skriver artikkelforfatteren.
FORSVARER SV: De fleste familiefolk jeg snakker med, kjenner tidsklemma på kroppen, skriver artikkelforfatteren. Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Guri Idsø Viken frykter i et innlegg at SVs engasjement mot tidsklemma vil gå ut over kampen for internasjonal solidaritet og gjøre partiet til en «sosialistisk bamseklubb». Hun mimrer tilbake til åttitallet, da parolene var «ja til internasjonal solidaritet» og «nei til atomvåpen». Men hun glemmer en annen kampsak fra den tida: «Barnehageplass til alle» - en kampsak SV gjennomførte da vi satt i regjering.

Et sosialistisk parti kan fint kombinere viktige velferdsreformer for barnefamilier med internasjonalt engasjement.

De fleste familiefolk jeg snakker med, kjenner tidsklemma på kroppen. Det er et stress uten like å få hverdagen til å gå opp med barnehage og skole, jobb, fritidsaktiviteter, trening og dugnader. En slik hverdag gjør at både barn og voksne blir stressa og ulykkelige.

Tidsklemma er konstruert, hevder Viken. Men det kjennes ikke særlig konstruert ut, når du råkjører fra jobb til SFO, svipper hjemom og slenger i poden og deg selv noen brødskiver mens du hører henne i leksene, og så drar på henne treningstøy før dere løper ut i bilen igjen. Det ER reelt, og presset er enda verre i familier som ikke bare har lite tid, men også lite penger.

Småbarnsforeldre må bare lære seg å prioritere, sier Guri Idsø Viken. Men er det noe småbarnsforeldre er rå på, så er det å prioritere. På godt og vondt. Alle småbarnsforeldre jeg kjenner har trappet kraftig ned på egne fritidsaktiviteter og sosialt samvær, og mange har også skrudd ned ambisjonsnivået på jobben. Mange, og særlig kvinner, har valgt å jobbe deltid for at familien skal få en lettere hverdag.

Kampen mot tidsklemma handler også om fordeling og rettferdighet. Er det riktig at kvinner skal betale prisen for vårt moderne velferdssamfunn, som trenger alle voksne i arbeid? Å gå over på deltid i småbarnsperioden gjør at kvinner mister lønn og pensjonspoeng, og dessuten får et drawback i sin karriere.

Vi som foreldre må selvfølgelig ha en viss edruelighet når vi lar barn velge fritidssysler, men jeg synes ikke det er noen god løsning at vi skal nekte barna våre å gå på fotball eller i korps og dermed ta fra dem viktige sosiale arenaer. Da er det en mye bedre idé å legge flere fritidsaktiviteter inn i skoledagen, som en del av en heldagsskolereform.

Selv om heldagsskolen først og fremst er viktig fordi den vil gi bedre læring og mer kunnskap, vil den også være bra for familiene. Hvis flere fritidsaktiviteter og lekser flyttes inn i skoledagen, vil det gjøre ettermiddagene til fritid for barn og foreldre. Lekser bør gjøres på skolen med kvalifiserte hjelpere til stede, i stedet for hjemme, der det er stor forskjell på hvor god hjelp barna får fra sine foreldre.

I dag er det mange som ikke har råd til SFO og fritidsaktiviteter, særlig familier med innvandrerbakgrunn. Ved å legge SFO inn i en gratis heldagsskole med trening og musikkskole, får alle bli med. Det er viktig for å utjevne forskjellene - og for å få til en vellykket integrering.

Derfor kommer SV til å ta kampen for både internasjonal solidaritet - og for mer tid med og til hverandre.

Hele Norges coronakart