Solino

Episk drama om søskensjalusi og filmglede i tysk pizzeria.

FILM: Lengsel og lidenskap er ledetrådene i livet, får filminteresserte Gigi lære alt som barn. Og begge deler er kraftig til stede i forholdet til storebroren Giancarlo.

Den tyrkiskfødte regissøren Fatih Akins tyske film handler om en italiensk familie som på 60-tallet reiser som fremmedarbeidere til Ruhr-distriktet. Guttene drømmer om snø, men deres tyske liv framstår i gråtoner, i sterk kontrast til det solfylte hjemlandet.

Farens arbeid i gruvene blir kortvarig. Men den energiske moren, Rosa (Antonella Attili), åpner Ruhr-områdets første pizzarestaurant - og kaller den Solino etter hjembyen - slik at de familieløse italienske gjestearbeiderne kan få skikkelig mat.

Guttene vokser til, og et klassisk mønster av søskensjalusi etablerer seg. Gigi (Barnaby Metschurat) er den kvikke, talentfulle og utadvendte. Giancarlo (Moritz Bleibtreu) blir aldri noe mer enn en sleip rival.

Gigi er den som reiser tilbake til Solino med moren når hun får leukemi. Hjemme i Tyskland stjeler Giancarlo ikke bare Gigis kjæreste, men tar også æren for en filmpris Gigi har vunnet.

Dette er en lang og fargerik familiekrønike som spenner over tre tiår. Det er en flott episk film, som innimellom har en tendens til å bli litt for detaljrik og ufokusert.

Kontrasten mellom det «grå» Tyskland og det «vennlige» Italia blir også framstilt med en tanke for mye etnokitsch. Passer kanskje etter julepizzaen?