Operasolist Henrik Engelsviken mener operasjef Per Boye Hansen må tåle å ikke få videreført sitt åremål.
Operasolist Henrik Engelsviken mener operasjef Per Boye Hansen må tåle å ikke få videreført sitt åremål.Vis mer

Solist mener operasjefen må tåle samme behandling som alle andre

- Kultureliten roper i flokk.

Bekymringsmeldinger. Personalkonflikter. Skandaler. Dramaet i kulissene ved Den Norske Opera & Ballett nesten overgår dem på scenen. For to uker siden ble det kjent at Per Boye Hansen må gi seg som operasjef etter endt åremål.

I går sendte Hansen et sju siders åpent brev til styret ved Operaen. Der kommer han med krass kritikk mot avgjørelsen om at han ikke får fortsette. Administrerende direktør ved Operaen Nils Are Karstad Lysø kjenner seg derimot ikke igjen i beskrivelsene til Hansen.

I tillegg har flere internasjonale operatopper har protestert mot avgjørelsen.

Kritikken er overdimensjonert Solist ved Operaen, Henrik Engelsviken, mener at kritikken mot avgjørelsen er overdimensjonert.

- Dirigenter og solister som gjør fantastiske kunstneriske prestasjoner opplever å ikke få fornyet sine åremål av ledere som Per Boye Hansen. Ingen setter spørsmålstegn ved det. Ingen av dem det gjelder klager offentlig på det heller. Hansen har selv uten videre avslått å forlenge åremålet til flere kunstnerisk ansatte på Den Norske Opera uten å få de avgjørelsene kritisert verken internt eller i media, skriver Engelsviken til Dagbladet.

En maktelite som turer fram Engelsviken mener at Hansens bruker sin stilling i kultureliten til å få fram sitt syn.

- Den kultureliten Boye Hansen er en del av har i flere tiår hatt en enorm makt i Operaverdenen. Den makten bruker de til sitt ytterste. De kaller det kunstneriske avgjørelser. Når en i denne elitegruppen blir utsatt for noe tilsvarende som dette tilfellet, rykker de ut i samlet flokk og roper det samme. Boye Hansen har faktisk bare blitt nektet fem nye år som Operasjef, han har ikke fått sparken slik reaksjonene skulle tyde på.

Bekymring fra flere ansatte rundt operasjefens lederstil skal være en av årsakene til at Hansen ikke får forlenget sitt åremål. Administrerende direktør ved Operaen, Nils Are Karstad Lysø, har ikke villet utdype hva bekymringsmeldingene går ut på. Engelsviken berømmer direktøren for denne avgjørelsen.

- Det står respekt av at han står fast i stormen. Jeg vil uttrykke min uforbeholdne tillit til at adm.dir. har håndtert denne prosessen på en korrekt og fornuftig måte. Han sitter på all relevant informasjon i saken og har et overordnet blikk som ingen andre har.

Alvorlige anklager En arbeidsmiljøundersøkelse utført av analysebyrået The Administrative Research Institute (AFF) skal ha gitt operasjefen en knusende dom, ifølge Klassekampen. Hansen på sin side skriver i sitt brev til Operaen at arbeidsmiljøundersøkelsen ikke avdekket noe «konkret» som gir et forsvarlig og saklig grunnlag for avgjørelsen.

Jan Koop, musiker i Operaen og hovedtillitsvalgt for Musikernes Fellesorganisasjon (MFO), var én av dem som meldte inn sin bekymring for arbeidsmiljøet til ledelsen. Han forteller at situasjon så ut til å være alvorlig.

- Det må ligge en sterk grunn bak for å sende en slik beskjed, man sender den ikke uten grunn. Arbeidsforholdene for noen av de ansatte så ut til å være så graverende at dette ikke kunne fortsette, sier han.

- Når noen ansatte opplever at de ikke har det bra, så er det min oppgave som tillitsvalgt å melde det videre, sier han og forteller at han har tillit til at avgjørelsen og at prosessen som førte til avgjørelsen har vært god.

Mener ulike åremål ikke kan sammenliknes Per Boye Hansen skriver til Dagbladet at han mener åremål for sangere har en helt annet struktur og motivasjon enn operasjefens åremål.

- Ordningen med åremål for sangere er blant annet for at de skal få sjansen i en periode til å utvikle seg - når repertoaret tillater det. Når repertoaret forandrer seg, skal også ensemblet tilpasses dette. Det ville være meningsløst å ha sangere på åremål som ikke har tilfredsstillende oppgaver.

Hansen holder fast ved at han ikke vet hva bekymringene mot han dreier seg om. Han skriver at han er overrasket over at Jan Koop omtaler dem uten å kunne snakke åpent om hva det gjelder.

- Dessuten hadde jeg forventet at han sørget for at en slik bekymringsmelding blir behandlet i organisasjonen på vanlig måte. Da ville den som meldingen rettes mot også ha anledning til å bli informert, før den sendes til styret. Dette beskrives også i brevet jeg har offentliggjort.

Operadirektør Per Boye Hansen får ikke fortsette i sitt åremål ved Den Norske Opera & Ballett. Foto: Tor Erik H. Mathiesen
Operadirektør Per Boye Hansen får ikke fortsette i sitt åremål ved Den Norske Opera & Ballett. Foto: Tor Erik H. Mathiesen Vis mer