Solo-cd er ferie for Kaizers-sjefen

Etter å ha vært på veien med Kaizers Orchestra tre år i strekk, fortoner en soloplateutgivelse seg nærmest som en ferie for Janove Ottesen.

STAVANGER (Dagbladet): -  Solo-prosjektet mitt er ment som et avbrekk og en utfordring. Jeg tror det skal bli godt for hodet mitt endelig å få gjøre dette, sier Janove Ottesen.

Dagbladet møter en morgenfrisk og blid 28-åring som byr på kaffe i pappkrus ved badedammen under bybrua i Stavanger. Til vanlig synger Janove i den norske kometsuksessen Kaizers Orchestra, men nå er han klar med sin første soloplate.

-  Saken er at det er jeg som er låtskriveren i Kaizers Orchestra, og i løpet av et år produserer jeg mange flere låter enn det vi bruker i bandet. Nå har jeg lyst til å bruke noe av dette overskuddsmaterialet og lage en finfin plate, sier han.

Må få det ut

Janove er ikke bekymret for at solo-prosjektet hans skal gå på bekostning av bandet. All jobbingen med soloplata skal skje i løpet av en periode hvor Kaizers Orchestra har fri, og alle i bandet backer ham fullt ut.

-  Ingen av disse låtene kunne vært spilt i Kaizers, derfor er det viktig for meg å få det ut et annet sted. Det er også flere andre i bandet vårt som har sideprosjekter. Det er bare sunt for bandet at alle får litt avveksling, mener Janove.

Soloprosjektet til Ottesen skiller seg sterkt fra den musikken vi vanligvis forbinder ham med i Kaizers Orchestra.

Albumet «Francis' Lonely Nights», som er i platebutikkene 27. september, er en stillferdig engelskspråklig affære som henter inspirasjon fra både pop, country, blues og bluegrass.

-  Det er veldig vanskelig å skrive tekster på norsk, særlig når innholdet har en viss rot i virkeligheten. I Kaizers Orchestra er alt fiksjon, mens her har jeg tatt utgangspunkt i hverdagen og piffet det opp litt. Det vanlige livet er ikke nok, vet du, sier han og ler.

Som en ferie

Etter at Kaizers Orchestra slo igjennom med debutalbumet «Ompa til du dør» i 2001, har livet vært hektisk for gjengen. De tre siste åra har de utelukkende brukt på å turnere med bandet i både Norge og Europa.

Nå, to album og 180 000 solgte plater seinere, har de endelig en pause, men Janove tar ikke fri av den grunn.

-  For å være helt ærlig, så fortoner dette soloprosjektet seg som en ferie for meg. Arbeidet med å lage låtene har jeg jo gjort på forhånd, og denne gangen skal vi bare turnere i fjorten dager med solo-prosjektet, ikke tre år som jeg er vant til med Kaizers, sier han og smiler.

Ikke for perfekt

Fra å spille musikk med Kaizers Orchestra som er beregnet på liveframføring, har Janove nå laget ei plate som først og fremst skal være radiovennlig og behagelig å lytte på hjemme. For å oppnå denne plateformelen har han tatt med seg et knippe unge musikere i studio som tidligere har spilt med alt fra Morten Abel til The Real Ones. Men han er ikke redd for at han har gått i flinkisfella.

-  Først øvde vi med bandet til det låt perfekt, så rufset og skranglet vi det litt til, slik at det skulle bli enda bedre. For å beholde nerven og energien i låtene har vi også spilt inn mesteparten av låtene live i studio.

Ny plate

Det er i ferd med å bli en ny trend i Norge at frontfigurer i vellykte band går solo i rolige bandperioder. Tidligere i år hadde Sivert Høyem fra Madrugada suksess med sin første soloplate. Det samme gjelder Knut Schreiner fra Turboneger, som igjen har tatt opp tråden med sitt sideprosjekt Euroboys. Janove Ottesen er overraskende lite nervøs for å stå på egne bein.

-  Jeg har jo allerede opplevd suksess med Kaizers, så det er ikke så farlig for meg hva folk synes om dette prosjektet. Dessuten har jeg en langsiktig plan. Jeg har lyst til å lage flere soloplater, men neste gang håper jeg det blir mer tid til å turnere også, sier Janove.

Selv om det er rolige tider for Kaizers Orchestra, så ligger ikke bandet helt brakk. Nylig ble det spilt inn en demo med nye låter som skal komme på neste plate. Bandet har planer om å gå i studio i februar 2005, og neste Kaizers-skive vil mest sannsynlig være i omløp neste høst.

-  Vi er for øyeblikket uten plateselskap, og selv om vi har flere interessenter har vi ikke tenkt å bestemme oss før til høsten. Det er fortsatt litt usikkert når neste plate kommer, men jeg kan love at den kommer til å inneholde mye mer humor enn før, avslører han.

GÅR SOLO: Janove Ottesen er godt i gang med 50 sommerkonserter med Kaizers Orchestra, men til høsten vil han ta en pause for å prøve ut livet som soloartist. 27. september er debutalbumet «Francis' Lonely Nights» i butikkene.