Solomon Burke

CD: Hvis man er god nok og lever tilstrekkelig lenge, er det fort gjort å få legendestatus i amerikansk rootsmusikk. Solomon Burke har en karriere som strekker seg tilbake til 60-tallet.

Han skrev den formidable "Everybody Needs Somebody To Love", gjort kjent av Rolling Stones og av The Blues Brothers. Men sangeren Burke kom i skyggen av soul brothers som Wilson Pickett, Otis Redding og James Brown.

Barn og venner

Etter tusenårsskiftet har hans status vært økende. Han er en imponerende skikkelse, og fyller TV-skjermen når han snakker om sin karriere, sine 22 barn og sine 88 barnebarn. En skikkelig soul pater familias, som har fått respekt fra folk som Bob Dylan, Tom Waits, Brian Wilson, Elvis Costello, Van Morrison, Dolly Parton, Emmylou Harris – lista over artister som har beæret ham med samarbeid de siste åra er lang.

Dette nye albumet inneholder bidrag fra Ben Harper, Keb’ Mo’ og Eric Clapton, som har skrevet tittelsporet, en smart og myk ballade. Kraften i stemmen til Solomon Burke har noe av B.B. Kings energi.

Lista ligger høyt

De forrige albumene til Solomon Burke – noen av dem oppvisninger i soul og country – har vært produsert av folk som Joe Henry, Don Was og Buddy Miller. Denne gangen har Steve Jordan holdt i spakene, men målt opp mot Burke på sitt mest strålende, er resultatet mer ordinært. Det betyr ikke at dette er noe direkte svakt album, men at lista er lagt såpass høyt at man venter seg det tilnærmet perfekte fra denne figuren.

Arrangementene blander elektriske instrumenter, klimprende, akustisk slide og flytende B3-orgel. Burke får lov til å fylle de til tider litt for pompøse og ordinære komposisjonene med sin stemme, iblant med et kor som svarer hans bønn om kjærlighet og varme.

Soulfaglig sett er det lite å si på dette forsøket, men gudegnisten mangler. Men frykt ikke, Burke er bare skarve 68 (ifølge enkelte rapporter 72) år gammel. Han kan fortsatt komme sterkt tilbake.