Soloutspill

JEG KONKLUDERTE MED at jeg har en kul mor. Hun greide å legge på telefonen før hun begynte å legge ut om årene som går, at drømmeprinsen ikke eksisterer og så videre. Men gleden ble kortvarig.

Jeg hadde ikke regnet med Frøydis Langmark.

SIST SØNDAG gikk direktøren i Kreftregisteret ut i en konkurrerende tabloidavis og opplyste om følgende: i tillegg til ikke å ha kjæreste, i tillegg til å måtte forholde meg til sukkende familiemedlemmer og i tillegg til egne tanker om at jeg neppe kommer til å finne en som er riktig nok, og kanskje kommer til å forbli alene, så kommer jeg til å få brystkreft .

DET VISER SEG nemlig at faren øker for oss jenter. Jo lengre tid det går fra puberteten til vi får barn, jo større er faren for brystkreft. Og nå mener Langmark at vi jenter må ta ansvar for det. Vi må ta en titt på vår egen livsstil, og antagelig finne ut at det er på tide å vende nesa hjem. Og dermed skriver hun et nytt kapittel i sagaen om påføring av skyld og skam.

FOR DET FØRSTE: Godeste Langmark argumenterer ut i fra at vi frivillig har satt oss selv i den single situasjonen. Hør bare: «Ally McBeal og jentene i «Sex og singelliv» er sjarmerende, men de står på stedet hvil.» Som om vi jenter er så uselvstendige at vi blir blendet av noe vi har sett på TV, og lar det avgjøre hvordan vi lever livene våre.

Men hun gir seg ikke med det:

«Det er kvinnen selv som betaler for det den dagen hun finner ut at nå passer det å få barn. Hva da, når alle potensielle partnere er opptatt på annet hold? Fordi hun valgte dem bort, fordi hun trodde alle andre gjorde det, og fordi hun kanskje var for kravstor.»

Som om verden er overbefolket av reproduksjonssyke 25-årige gutter, som vi velger å avvise fordi vi har så mange drinker å ta i baren først.

DET ER IKKE noe originalt i å gi jenter ansvaret. Vi er vant med det fra barnehagen. Andre fikk være rampete, vi skulle være snille. Og uheldigvis er biologien på rampenes side. Og nå mener Langmark at vi jenter skal ta ansvaret for dette også.

JEG ER 29 ÅR. Jeg har ikke kjæreste, jeg har ikke barn, jeg har det fint. Jeg synes ikke det er en spesielt unormal situasjon. Men hvis Frøydis Langmark på død og liv vil ha en forandring på livet mitt, så får hun komme med noen litt mer konstruktive forslag. For eksempel sende meg en liste med navn på potensielle kandidater.

Artikkelforfatteren er journalist i Dagbladet FREDAG.

MAGEFØLELSEN: Artikkelforfatter Annicken Vargel lurer på hvorfor jenter må ta ansvaret for singel-tilværelsen. Og hun lurer på hvorfor alle på død og liv skal etablere seg og få barn før de har fylt 30 år.