«Solsidan»

«Solsidan»-stjerna om rike nordmenn: - Det er mange «Fredde» i Norge

Johan Rheborg er aktuell med «Solsidan - Filmen», og fascineres av de mange rike nordmennene.

I NORGE: Den svenske skuespilleren Johan Rheborg er aktuell med «Solsidan - Filmen». Foto: Jørn H Moen / Dagbladet
I NORGE: Den svenske skuespilleren Johan Rheborg er aktuell med «Solsidan - Filmen». Foto: Jørn H Moen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Blant pent kledde mennesker, dyrt interiør og luksuriøs stil inne på Grand Hotel, hadde nok «Fredde» fra «Solsidan» passet godt inn.

Den styrtrike mannen fra Saltsjöbaden er en av hovedrollene i den svenske TV-serien «Solsidan», som også gikk på norske skjermer. Johan Rheborg, skuespilleren bak den materialistiske karakteren, er derimot ikke så lik Fredde som mange tror.

- Det er selvfølgelig noen likheter mellom oss, men egentlig er vi helt forskjellige. Han har mitt utseende og min stemme, men for meg er han en karakter jeg spiller. Noen ganger har jeg tenkt at jeg kan bruke like klær som Fredde på privaten, men når jeg har prøvd har det bare ikke gått. Det blir helt feil for meg, sier Rheborg til Dagbladet.

Trailer: Spillefilmen «Solsidan» har kinopremiere 1. desember. Video: SF Studios Vis mer Vis mer

Skilsmisse og pappa-problemer

Rheborg er i Norge for å promotere «Solsidan - Filmen» som har premiere på norske kinoer 1. desember. Der får seerne et gjensyn med både nye og gamle karakterer.

Alt er imidlertid ikke helt sånn det var da vi sist så dem i «Solsidan»-serien for to år siden. Axel og Anna har bestemt seg for å skilles, Ove og Anette sliter med å få barn og konflikter oppstår da Freddes pappa kommer på besøk.

- Det var gøy å få utforske mer av karakterene og historiene deres i filmen. På en 22 minutter lang episode er det mye man ikke rekker å gjøre, sier Rheborg.

En menneskelig side

ULIKE: Johan Rheborg mener han er helt ulik rollefiguren Fredde. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet
ULIKE: Johan Rheborg mener han er helt ulik rollefiguren Fredde. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet Vis mer

I filmen får Rheborgs rolle, Fredde, et uventet besøk av faren sin som forlot han for mange år siden. De har, ikke overraskende, et komplisert forhold.

- Fredde ble aldri akseptert av pappaen sin, og har som voksen kuttet han helt ut av livet. Familie og venner er utrolig viktig for Fredde så det er veldig sårt for han, men det viser også en mye mer menneskelig side av han. Det er en sår, men gjennomtenkt historie, sier Rheborg.

Begge hans egne foreldre døde for flere år siden, men skuespilleren minnes dem med gode ord.

- Jeg hadde helt fantastiske foreldre. Jeg begynner nesten å gråte når jeg snakker om dem. De var støttende, og fostret meg hardt, men bra, sier han tydelig berørt.

Rike nordmenn

På det meste ble «Solsidan» sett av 2,5 millioner i Sverige. I Norge ble serien sendt på TV 2, og var også uhyre populær blant nordmenn. Om filmen kommer til å bli like godt mottatt her som i nabolandet, vil ikke Rheborg forutsi.

- Jeg har ingen aning! Vi er jo ganske like, men dere nordmenn er mye rikere enn oss. Det kjennes ut som jeg er noe katten har dratt med seg inn, sier han.

Skuespilleren forteller at hans første møte med moderne Norge var i vår, og at han da kom rett inn på en Aker Brygge full av Teslaer.

- Jeg tenkte sånn: Hva faen, det er jo dere som har olje. Hvordan faen kan dere kjøpe elbiler? Det finnes jo mange Fredde her, så kanskje filmen går bra da, men jeg vil ikke jinxe noe, sier Rheborg med en latter.

Basert på ekte hendelser

EKTE: Scenen der en lege gjør en endetarmsundersøkelse på Fredde i bilen, er basert på en ekte hendelse, forteller Johan Rheborg. Foto: Skjermdump / TV 2
EKTE: Scenen der en lege gjør en endetarmsundersøkelse på Fredde i bilen, er basert på en ekte hendelse, forteller Johan Rheborg. Foto: Skjermdump / TV 2 Vis mer

Skuespilleren, som også har vært manusforfatter for flere episoder av «Solsidan», forteller at mange av hendelsene i serien er basert på filmarbeidernes og skuespillernes egne liv. Selv kan Rheborg fortelle at han har hentet inspirasjon fra mange situasjoner han selv har vært i.

Blant annet er episode fem av sesong to, der Fredde får en noe spesiell legeundersøkelse, inspirert av en situasjon skuespilleren selv syntes var underlig.

- Jeg var syk på en innspilling og regissørens bror var lege. Jeg trodde jeg skulle komme til et mottak, men så kom legen ut på parkeringsplassen og satte seg i bilen og gjorde en full halsundersøkelse der. Folk gikk jo forbi og kikka, det var veldig merkelig. I «Solsidan» dro jeg den enda lenger med at Fredde får en endetarmsundersøkelse av en lege i bilen, forteller Rheborg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer