- ALKOHOLIKER:  I den nye boka er forfatter Dag Solstad svært åpen om sitt forhold til alkohol, og sier at han har vært alkoholiker i 40 år. Foto: Torsten Brattset Drabløs/Dagbladet
- ALKOHOLIKER: I den nye boka er forfatter Dag Solstad svært åpen om sitt forhold til alkohol, og sier at han har vært alkoholiker i 40 år. Foto: Torsten Brattset Drabløs/DagbladetVis mer

Solstad ble båret ut av Theatercaféen av fire kelnere

- Jeg har vært alkoholiker i 40 år, sier forfatteren i ny bok.

(Dagbladet): Dag Solstad (71) er kjent for sitt omfattende forfatterskap, og i dag lanseres boka «Uskrevne memoarer», som tar for seg hans liv og virke. I intervjuboka, ført i pennen av Alf van der Hagen, kommer det fram at Solstad har hatt et nært forhold til alkohol gjennom mange år.

«Jeg kom i kjempeform, og det er vel derfor jeg senere har holdt meg såpass i form, til tross for at jeg har vært alkoholiker i 40 år», sier Solstad i boka.

Forfatterens nære forhold til alkohol er tema flere ganger gjennom det 500 sider lange verket. Solstad sier at han drakk mye også til AKP-er å være, at han ble vanskelig i fylla og lagde flere skandaler.

Kastet ut En av hendelsene er da Solstad ble kastet ut av Theatercafeen på slutten av 60-tallet.

«Men jo da, jeg ble en gang båret ut av fire kelnere på Theatercaféen, det stemmer, jeg har laget skandale der, det var i 1967, tror jeg. En helt vanlig fredag på Theatercaféen, jeg var der sammen med noen trøndervenner. Så ble jeg vel litt full, i hvert fall gikk jeg opp på dette podiet hvor musikere pleier å sitte, og holdt en liten tale som jeg ikke husker noe av. Da jeg gikk ned igjen, kom hovmesteren bort og advarte meg. Etter en stund gikk jeg opp en gang til og fortsatte på talen min. Da jeg så kom ned, sto det fire kelnere og ventet på meg, og kastet meg ut», står det i boka, før Solstad forteller at det var på livstid:

«Men da de kastet meg ut, sa de det var for livstid. Det gikk lang tid før jeg turte å gå inn der igjen, i hvert fall mange måneder.»

Arbeidsmønster I 2011 fylte Solstad 70 år, og forfatteren ble feiret med flere arrangementer, blant annet under Litteraturfestivalen på Lillehammer. «Uskrevne memoarer» skulle vært ferdig til 70-årsjubileet, men ble utsatt.

I boka, som er skrevet i spørsmål og svar-form, forteller han også at han har forandret seg ved at han ikke lenger har like mye desperasjon i seg.

Solstad sier også at han i dag ikke har problemer med alkoholen, og at han har hatt et bestemt skrivemønster.

«Jeg skal ha tre arbeidsdager. Så drikker jeg meg full. Så en fridag. Og så tre arbeidsdager igjen. Det var skjemaet mitt. Da har du en sjudagersuke som er er 3-1-3», forteller Solstad.

I juli 2011 sa Solstad til Dagbladet at han hadde lyst til å skrive en selvbiografi.

- Selvbiografi? Ja, jeg kunne ha lyst, selv om det foreløpig stritter litt imot, sa han da.