Solstad kan få prestisjetung litteraturpris

Nominert til beste oversatte bok i England.

«Independent Foreign Fiction Prize» deles ut til den beste skjønnlitterære boka oversatt til engelsk og publisert i Storbritannia i 2006. I dag blir det offentligjort at Dag Solstad er en av de seks nominerte.

- Det var hyggelig, sier Dag Solstad når Dagbladet ringer.

I januar fikk han vite at han var blant 20 nominerte forfattere til prisen. Da var også Linn Ullmanns «Nåde» på den prestisjefulle nominasjonslista. Nå er lista snevret inn og Dagbladet er de første til å informere Solstad om at den engelske oversettelsen av «Genanse og verdighet» er i finalen.

- Jeg vil tro jeg er i godt selskap, sier Solstad. Han konkurrerer med den svenske forfatteren Per Olov Enquist, portugisiske José Eduardo Agualusa, spanske Javier Marías, østerriske Eva Menasse og greske Vangelis Hatziyannidis.Hjelper norsk litteratur


Prispotten, som er på på rundt 120 000 norske kroner, deles likt mellom forfatter og oversetter. Det er norske Sverre Lyngstad som har oversatt Solstad til engelsk. Han bor i New York og er professor ved et universitet i New Jersey. I fjor vant Per Petterson, som den første norske forfatteren, «Independent Foreign Fiction Prize». Det var romanen «Ut og stjæle hester» som fikk han til topps.

- Jeg håper dette kan være en døråpner for flere norske romaner. Det britiske markedet har vært vanskelig, men kanskje det nå bedrer seg, sa Petterson til Dagbladet i fjor.

- Dette er en svært sterk og variert nominasjonsliste. Dessverre er det bare en vinner og vi må vente helt til 1.mai for å finne ut hvem det blir. I mellomtiden bør alle gjør seg selv den store, store tjeneste å begynne å lese. Utfordringen blir å finne ut hvilken bok du skal begynne på, sier John Hampson, konstituert direktør ved litteraturavdelingen i Arts Council England.

Prisutdelingen finner sted på National Portrait Gallery i London den første dagen i mai.

De nominerte:

  • «Genanse og verdighet» av Dag Solstad. Et portrett av en idealistisk gymnaslærer som befinner seg midt i private og samfunnsmessige kriser.
  • «The Book of Chameleons» av José Eduardo Agualusa En personlig og politisk historie som foregår i Angola.
  • «Boken om Blanche og Marie» av Per Olov Enquist. Historien om hysteripasienten Blanche som blir Marie Curies assistent og fortrolige.
  • «Four Walls» av Vangelis Hatziyannidis Et mysterie på en gresk øy som handler om birøkting og familiehemmeligheter.
  • «Your Face Tomorrow 2: Dance and Dream» av Javier Marías. En litterær spionroman som beveger seg fra Londons nattklubber til slagmarken under den spanske borgerkrigen.
  • «Vienna» av Eva Menasse Handler om en jødisk families liv under andre verdenskrig og under etterdønningene av krigen i Wien og England.

POPULÆR I STORBRITANNIA: Dag Solstad kan få prisen for beste oversatte skjønnlitterære bok i Storbritannia i fjor. Foto: FRANK KARLSEN
POPULÆR I STORBRITANNIA: Dag Solstad kan få prisen for beste oversatte skjønnlitterære bok i Storbritannia i fjor. Foto: FRANK KARLSEN Vis mer