OPPGITT: Samtiden-redaktør Cathrine Sandnes mener at Anine Kierulf viser et totalt fravær av forståelse for hva redaksjonell virksomhet er. Foto: MORTEN HOLM/ SCANPIX
OPPGITT: Samtiden-redaktør Cathrine Sandnes mener at Anine Kierulf viser et totalt fravær av forståelse for hva redaksjonell virksomhet er. Foto: MORTEN HOLM/ SCANPIXVis mer

Solstad-kritiker raser over løgnbeskyldninger

- Sandnes må være flau.

(Dagbladet.no): Anine Kierulf raser over beskyldningene om at hun forsøker å lyve på seg et løfte om å bli publisert i Samtiden.

Kierulf og Rønningens kritiske Solstad-artikkel ble refusert av Samtidens redaktør Cathrine Sandnes.

- Verken jeg eller Helge Rønning har så store problemer med å komme til orde i offentligheten at vi må trenge oss inn i Samtiden, sier Kierulf til Dagbladet.no

- Cathrine Sandnes skal være forsiktig med å beskylde noen for løgn. Denne beskyldningen er helt malplassert, og jeg opplever den som graverende. Vi har dokumentasjon på vår framstilling av saken, fortsetter hun.

Innrømmer feil
Kierulf sier at hun hadde lange samtaler med Cathrine Sandnes før det ble skrevet noen artikkel.

- Hun ga innledningsvis sterkt uttrykk for at hun ønsket vår artikkel, selv om hun var klar over at vi ville publisere kortversjonen i i Aftenposten. Det eneste forbeholdet var at hun måtte han den innen en viss dato og i et gitt format. Vi var innstilt på å gjøre redaksjonelle endringer, men ikke på å få hele artikkelen avvist, forklarer Kierup.

Da avslaget kom, reagerte Kierup med vantro.

- Avslaget var særlig merkelig fordi Sandnes fortalte oss at hun har fått inn flere innlegg, men at vårt var det klart beste. Vi gav uttrykk for at vi synes det var en spesiell begrunnelse for et avslag, og hun beklaget da at hun ikke var tydeligere på forbehold om trykking. Da innrømmer hun jo sin egen feil.

- Hvorfor beskylder Sandnes dere for løgn?

- Hun blir tatt med buksa nede i en medieopptreden av akkurat den typen Solstad kritiserer mediene for i artikkelen sin. Jeg vil tro at hun er flau når hun nå innser at hun bidrar til å undergrave debattoffentligheten.

Advokat Anine Kierulf påpeker at hun har en viss erfaring i å forsvare redaksjonell opptreden, men at hun ikke ville forsvart denne.

Aldri bestilt
- Kierulf demonstrerer et totalt fravær av forståelse for hva redaksjonell virksomhet er, sier Cathrine Sandnes til Dagbladet.no.

Hun sier at dette er helt vanlig redaksjonell praksis i Samtiden.

- Det at de varsler at de skriver og vi er positive, betyr ikke at en tekst er antatt. Dette er helt vanlig i en redaksjonell vurdering. Vi setter ingen tekster på trykk uten omhyggelig bearbeidelse. Denne artikkelen ble aldri bestilt, men varslet, påpeker hun.


Ingen postkasse

Sandnes mener man godt kan diskutere hvem som kommer dårlig ut i dette tilfellet.

- De tror de er sola verden kretser rundt. Det tror ikke jeg.

- Vi er ingen postkasse. Artikkelforfatteren ønsket ikke å bearbeide egen tekst. Ingen kommer på trykk uredigert, ikke engang statsministeren, slår Sandnes fast.

RASER: Anine Kierulf raser over at Cathrine Sandnes stempler henne som løgner.  Foto: Heiko Junge / SCANPIX .
RASER: Anine Kierulf raser over at Cathrine Sandnes stempler henne som løgner. Foto: Heiko Junge / SCANPIX . Vis mer