Solstad-roman blir teater

En lett alkoholisert, middelaldrende Elias Rukla fra «Genanse og verdighet» finner veien til Nationaltheatret under Ibsenfestivalen til høsten.

- Jeg hadde en eksplosiv leseropplevelse under lesningen av «Genanse og verdighet», sier regissør Marit Moum Aune. Nationaltheatrets Kai Remlov skal gi liv til den lett alkoholiserte gymnaslæreren Elias Rukla i Solstads roman fra 1994.

Med seg på laget har Aune Ingrid Lorentzen, danser fra Nationalballetten, som skal danse etter Arne Fagerholts koreografi. Scenografien i Malersalen skal arkitekten Nils Marius Askim stå for. Tidligere har Aune regissert suksessforestillinger som «Det e hardt å være mann», «Runddans» og «Jeg er stygg».

Bukkesimulator

På teaterplassen kan man ta del i den friske åpningen av «Peer Gynt». En performancegruppe som kaller seg Syntestetik har laget en bukkesimulator hvor man kan ri på ryggen til en hybrid av et reinsdyr og en maskin gjennom en simulasjon av Besseggen og dennes omgivelser. En forsmak finner du her: http://sirene.nta.no/stahl/spranget/.

Dansk dynamitt

Den store oppsetningen på Hovedscenen blir «De unges forbund», med Kåre Conradi som sakfører Stensgård. Kjersti Holmen, Laila Goody, Andrine Sæther medvirker i «Fruen fra havet» i dansken Peter Langdals regi. Flere danske gjestespill blir det også, blant annet medvirker Ghita Nørby og Sophie Gråbøl i Det Kongelige Teaters versjon av «Gengangere».

Engelske stunt

Ibsenstafetten, teaterfestivalen for videregående skoler, avholdes også i år med gjestespill fra England. Finale finner sted på Torshovteatret 3. september. Monna Tandberg og Lars Andreas Larssen fortsetter sin kritikerroste forestilling «Det er sant - hvert evig ord!», og én av forestillingene skal foregå på engelsk.

Det blir også flere gjestespill fra utlandet foruten seminarer, hvor temaene er Ibsen-oversettelser og «Makten går til scenen» i samarbeid med Makt- og demokratiutredningen. Morten Jostad setter fokus på Ibsen som teatersjef og -kritiker i forestillingen «Under askeregnet».

Ibsenfestivalen hang lenge i en tynn tråd, men ble reddet av sponsorpenger i mars. Festivalen varer fra 31. august til 9. september.

TIL SCENEN: Dag Solstads «Genanse og verdighet» blir teater.
DANSK «GENGANGERE»: Ghita Nørby gjester Norge som fru Alving.