SKARP OG KLAR: Tidligere Dagblad-redaktør Arve Solstad døde sist fredag. Bildet er fra feiringen av avisas 140-årsdag i 2009.
 Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet<div><br></div>
SKARP OG KLAR: Tidligere Dagblad-redaktør Arve Solstad døde sist fredag. Bildet er fra feiringen av avisas 140-årsdag i 2009. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet

Vis mer

Solstad skapte en ny kurs for Presse-Norge

Uviktige saker hadde han ingen interesse for, det var de store linjene som interesserte Arve Solstad, skriver Jan Lindh i disse minneordene.

Meninger

For meg var Arve Solstad den største i norsk presses etterkrigshistorie. Der den politiske journalistikk tidligere hadde vært samarbeidende og refererende, innførte han i Dagbladet den moderne kritiske politiske journalistikk som utfordret og avslørte makthaverne. Dette var hans største bidrag til journalistikken, og det skapte en helt ny kurs for Presse-Norge.

I tillegg var Arve en stor personlighet. Han fylte rommet med sin kraftige og buldrende form, og han var interessant og morsom å lytte til. Han hadde enorme kunnskaper og var aldri overflatisk og tilfeldig i viktige spørsmål. Uviktige saker hadde han ingen interesse for, det var de store linjene som interesserte ham. Jeg hadde gleden av å sitte sammen med Arve i Dagbladets styre i mange år, og jeg merket meg hvor godt forberedt han alltid var - og hvordan han søkte å få de overordnede spørsmålene belyst.

Arve hadde også en beskjeden side. Han fremhevet aldri egne bidrag. Han var også genuint glad når andre lyktes. Hans store glede var å følge Dagbladets utvikling, og han sørget for å være velinformert helt til det siste. Han var entusiastisk over at Dagbladet fremdeles lager et solid produkt og samtidig går med hyggelige overskudd etter den dramatiske opplagsnedgangen. Han var også levende opptatt av jubileumsboka som skal skrives til Dagbladet 150-årsjubileum.

Å ha vært en nær venn av Arve gjennom mange år har vært både spennende og givende. Gjennom utallige besøk hos Arve og Inger Marie i Bygdøy allé har temaene vært mange. Og Arve var alltid en interessant diskusjonspartner, skarp og klar og ikke minst utfordrende til det siste. Han var også en varm person som alltid var beredt til å komme sine venner i møte.

Etter to stygge fall ble Arves bevegelighet sterkt begrenset. Han hadde vanskeligheter med å komme seg ut av leiligheten de siste årene. Hans kone gjennom 55 år - Inger Marie - viste en fantastisk omsorg for Arve. Hun ga alt for at han kunne forbli hjemme. Dette ga Arve en trygg og god livskvalitet, til tross for hans sterkt reduserte bevegelighet. Han var dypt takknemlig for dette og visste at uten Inger Maries innsats ville de siste årene blitt tunge og vanskelige.