Solstreif i svart-hvitt

Vilter romantisk komedie om å forandre livet.

På det sprelskeste inviterer «Nada+» til et møte med en postfunksjonær utenom det vanlige. Og for så vidt til et muntert innblikk i drømmeren i oss alle, løssluppent servert av en uhøytidelig regissør. Juan Carlos Cremata Malberti leker seg med filmspråket - her er slapstick, fort film, romantikk, komikk og litt søt melankoli vevd sammen til en livsbejaende helhet - inkludert et bevisst hysterisk overspill. Det fungerer oppfinnsomt til å understreke hans viltre karikeringer av det byråkratisk ineffektive Cuba. Selv Castro burde more seg over dette.

En Cruella De Vil av en postmester overvåker for eksempel vår venninne Carla (Thais Valdés), der hun hensleper dagene med postsortering, ventende på visum til USA. Så går hun kraftig lei og gir seg til å åpne brev. De skriver hun aldri så lite om «så menneskene skal forstå hverandre bedre», som hun forklarer sin venn og etter hvert kjæreste. Men vil hun nå egentlig til USA?

«Nada» betyr «ingenting», og kanskje er ordet med hensikt valgt for å annonsere en absolutt upretensiøs filmopplevelse. Eller som en aldeles misvisende indikator på innhold og form. Regissøren opererer i svart-hvitt, bare med innslag av fargeklatter. En gul blomst, en lysende lampe, en kaffeflekk eller en plutselig grønn plen frisker opp og forsterker opplevelsen av drømmeren Carlas monotone hverdag. Som hun altså tar et originalt tak i.

Juan Carlos Cremata Malberti er formodentlig en glad mann. I alle fall byr han på en vitaminpille.

HELT VILT: En hysterisk karikert overordnet tar for seg postfunksjonæren Carla (Thais Valdés), som kjeder seg voldsomt i «Nada +», men det er før hun begynner å åpne brev i en glad, leken solskinnsfilm fra Cuba.