FORSLAG:  Horne gjør slutt på at foreldre tar barna ut av skolen for å studere i utlandet, skriver artikkelforfatteren.
FORSLAG: Horne gjør slutt på at foreldre tar barna ut av skolen for å studere i utlandet, skriver artikkelforfatteren.Vis mer

Solveig Horne gjør livet vanskeligere

Gjør det umulig å være utenlandsstudent, praktikant eller bistandsarbeider med barn.

Meninger

Takk til barneminister Solveig Horne som vil gjøre det enda vanskeligere å være utvekslingsstudent, fredskorpsarbeider, praktikant, bistandsarbeider eller misjonær når man har fått barn. Jeg har ikke helt klart for meg hva det er hun tror vi, eller andre familier driver med i det store utland, men noe forferdelig må det være, ettersom vi skal straffes økonomisk for å oppholde oss der for lenge. Barneminister Solveig Horne foreslår nå å kutte barnetrygda for familier som oppholder seg i utlandet i mer enn tre måneder.

Jeg for min del tok i 2013 med meg mann og to barn til Frankrike et halvt år for å studere ved en anerkjent utdanningsinstitusjon. Oppholdet var finansiert av restene av en foreldrepermisjon (mannen min sin, selvsagt, sånn luksus får ikke vi studenter), studielån, og barnetrygda. Vi så på det som en faglig investering for meg, og et eventyr for hele familien. Og, det er viktig å presisere, det hadde ikke gått uten barnetrygda.

Dette vil barneministeren altså ha en slutt på. Det skal bli slutt på at familier drar til utlandet og blir der lenge nok til å faktisk lære noe av å være der. Sånn som dattera mi, som i Norge var barnehagebarn, mens hun i Frankrike begynte i andreklasse og lærte bokstavene, tallene og å snakke fransk.

Men så er det egentlig ikke oss dette forslaget er ment å ramme. Forslaget er ment å ramme familier som går hen og av-integrerer seg i utlandet. At resten mister barnetrygda er prisen vi må betale for å få slutt på de enormt mange tomme pultene vi ser ved skolestart hvert år. Hver høst hører vi om halve skoleklasser som ikke møter til skolestart fordi barna fortsatt er på ferie i hjemlandet. Det fører til at de går glipp av undervisning og henger etter, både faglig og sosialt. Derfor skal visst barnetrygda bli et integreringspolitisk virkemiddel.

Problemet er bare at dette forslaget kun ville rammet tolv av de 180 tomme pultene vi så ved skolestart i Oslo forrige skoleår, ettersom de fleste var tilbake på skolebenken før tremånedersgrensa. Likevel er det integrering som brukes som begrunnelse. Premisset er altså at det er bra for alle barn å være i Norge, mens utlandet er skadelig, for integrering, skolegang og språkutvikling.

Det gjenstår dermed bare å si takk til barneminister Solveig Horne for at du beskytter barna mot det overgrepet det er å være i utlandet. Sånne grusomme opplevelser skal fra nå av kun være forbeholdt diplomater, kongefamilien og næringslivsledere. Ikke sånne som trenger barnetrygda.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.