Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Solveig Horne opptrer mer progressivt enn Børge Brende

Likestillingsmeldingen er hele regjeringens ansvar.

LIKESTILLINGSMINISTER: Solveig Horne har tidligere i år fra FNs talerstol løftet frem viktigheten av seksuell og reproduktiv helse og rettigheter.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
LIKESTILLINGSMINISTER: Solveig Horne har tidligere i år fra FNs talerstol løftet frem viktigheten av seksuell og reproduktiv helse og rettigheter. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Debattinnlegg

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

9.oktober presenterte likestillingsminister Solveig Horne stortingsmeldingen Likestilling i praksis-Like muligheter for kvinner og menn. Her burde det være rom for ambisjoner for fremtiden og refleksjoner rundt hva som har skjedd de 23 årene som har gått siden forrige gang noen regjering løftet likestillingspolitikk i en samlet melding til Stortinget.
 
Det blir dessverre betegnende på regjeringens politikk når pressekonferansen og presentasjonen er nærmest stuet bort i et bittelite rom som ser provisorisk ut. Solveig Horne har allerede fått mye kritikk for meldingen, men dette handler om mer enn regjeringens likestillingsminister. Hvis regjeringen hadde hatt et ønske om en melding med visjoner og en politikk som vil sikre faktisk likestilling, så hadde statsminister Erna Solberg selv bidratt til at regjeringen hun leder brukte anledning til at meldingens innhold skulle bli noe denne regjeringen kunne huskes positivt for.
 
Likestillingsministeren har blitt en lett retorisk skyteskive for veldig mange når likestillingspolitikk skal diskuteres. Det er mye å kritisere, men jeg vil likevel nyansere dette bildet. Fra FOKUS ståsted har vi sett en minister som har hatt en svært bratt læringskurve, og hun har faktisk vært interessert i å lære. Vi har i flere tilfeller i løpet av de siste to årene sett vilje til dialog og til å være med på å synliggjøre internasjonale perspektiver og aksjoner.
 
For snart to år siden åpnet Solveig Horne den årlige Kontaktkonferansen mellom myndighetene og norske sivilt samfunnsaktører. Konferansen diskuterer internasjonale perspektiver opp mot FNs Kvinnekommisjons årlige møter, og Horne sa at hun selv ikke skjønte koblingen mellom kvinner og arbeidet for å stoppe klimaendringene. Ett år senere kom hun tilbake samme sted og sa at hun i løpet av året som hadde gått hadde lært mye og nå skjønte hva dette dreide seg om.
 
Tidligere i år tok likestillingsministeren selv kontakt med FOKUS med et ønske om å lansere UN Women`s kampanje "HeForShe" i Norge sammen med FOKUS. Hun fikk også alle mannlige ministre, statssekretærer og politiske rådgivere i regjeringen til å stille opp for kampanjen. En helt annen sak har vært de ulike ministrenes egen vilje til å bli med når dette skulle konkretiseres. Da trenger enhver minister støtte og backing fra "sjefen sin" for å sikre gjennomføring.
 
27. september i år sto statsminister Erna Solberg på talerstolen i FN under et arrangement i regi av UN Women og Kina med tittelen "Global Leaders? Meeting on Gender Equality and Women?s Empowerment: A Commitment to Action." 80 ledere fra hele verden var invitert for å gi konkrete løfter og for å "Step it up for Gender Equality" som var UN Women sitt slagord. I New York trakk den norske statsministeren frem den kommende likestilingsmeldingen som Norges bidrag til konkret handling.
 
Mange har allerede kommentert mye på det nasjonale, men FOKUS har sett spesielt på kapittelet om Norges internasjonale likestillingspolitikk. I meldingen sies det at "Norge skal være en tydelig stemme internasjonalt som taler kvinner og jenters sak, og være et forbilde i sin nasjonale politikk. Gjennom tydelige prioriteringer i bistandsarbeidet, bilateralt og multilateralt, og innsats i ulike internasjonale fora, bidrar Norge til at kvinner og jenter over hele verden får bedre levekår." Meldingen løfter en rekke viktige temaområder som må ha et likestillingsperspektiv for å være vellykket. Blant de sakene som løftes opp spesielt er arbeidet for å gjennomføre de nye BÆREKRAFTSsmålene FN vedtok i slutten av september i år, og likestilling som både har et selvstendig mål og er integrert i alle målene. Dette blir en viktig oppgave for alle land i de neste 15 årene, hvis vi skal oppnå "50/50 by 2030" som er brukt som motto i arbeidet med FNs nye bærekraftsmål.
 
Kontrasten til faktisk politikk blir stor når meldingen sier at regjeringen "vil styrke likestilling som integrert del av arbeidet med næringsutvikling og jobbskaping, samt å ha målrettet innsats for å redusere hindringer for kvinners deltagelse i næringslivet." I tillegg sier meldingen at regjeringen vil "at klimaforhandlingene skal ha et tydelig likestillingsperspektiv".
 
Den samme regjeringens statsbudsjett, som ble lagt frem to dager før likestillingsmeldingen ble lansert, inneholder ingen synlig og konkret satsning på kvinner som integrert del av næringslivsatsning. Det foreligger heller ingen som helst mulighet til å se hvordan hverken utenriksdepartementet eller klima- og miljødepartementet skal prioritere noe tydelig likestillingsperspektiv i klimaforhandlinger. Det er en manglende synlighet og tydelighet av kjønnsperspektiv på regjeringens helhetlige klima- og miljøpolitikk.
 
Den samstemtheten vi skulle kunne forvente fra regjeringen er i hvert fall ikke synlig når den nye likestillingsmeldingen legges frem. Da blir statsministerens henvisning til meldingen på møtet i FN i slutten av september, løfter uten faktisk handling og en faktisk manglende samhandling i hennes eget team. Og det på tross av at hun sa at meldingen skulle være Norges forpliktelse til handling
 
I forslaget til utenriks- og utviklingsbudsjett har Børge Brendes departement svekket norsk politikk på området seksuell og reproduktiv helse og rettigheter — altså kvinners rett til å bestemme over egen kropp. Mens man tidligere skrev om å «fremme seksuell og reproduktiv helse og rettigheter, inkludert trygge aborter», står det nå at målet er å «sikre jenters og kvinners seksuelle helse og reproduktive rettigheter». Det kan se ut som flisespikkeri for et utrent øye, men på dette feltet er ordvalg og nyanser uhyre viktig, og her har Norge tradisjonelt sett vært en sterk og tydelig pådriver.
 
Samtidig har likestillingsminister Solveig Horne tidligere i år fra FNs talerstol løftet frem viktigheten av seksuell og reproduktiv helse og rettigheter.
 
Jeg trodde aldri jeg skulle oppleve at jeg skulle si at likestillingsminister Solveig Horne opptrer mer progressivt enn utenriksminister Børge Brende. Det gjør jeg nå.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!