FILMET SEG SELV: Du avgjør om filmregissør Solveig Melkeraaen fortjener amandapris for «Flink pike». Foto: BJØRN LANGSEM
FILMET SEG SELV: Du avgjør om filmregissør Solveig Melkeraaen fortjener amandapris for «Flink pike». Foto: BJØRN LANGSEMVis mer

Solveig Melkeraaen filmet sin egen kamp mot depresjon. Nå er hun Amanda-nominert

- Jeg tror verken venner eller familie vil at denne filmen skal få en oppfølger.

(Dagbladet): - Det er den beste nominasjonen jeg kan få. Det er for folket jeg lager film, og at de har stemt det fram betyr mye mer enn at en jury på tre personer har bestemt seg for det, forteller Solveig Melkeraaen (37).

I høst kom dokumentarfilmen om henne, produsert og regissert av henne selv. «Flink pike» fikk fem øyne på terningen fra store publikasjoner landet over, og filmens Facebook-side har i overkant av ti tusen likerklikk.

Nå har også Dagbladet-leserne stemt fram «Flink pike» til en amandanominasjon.

Dermed kjemper den mot store kinosuksesser som «Børning», «Kaptein Sabeltann og skatten i Rama Lama», «Karsten og Petras vidunderlige jul» og «Operasjon Arktis» om den gjeve publikumsprisen som deles ut i Haugesund lørdag.

Viser kamp mot depresjon Folkets Amanda er de eneste amandaprisen som ikke avgjøres av en fagjury, og i hele sommer har de 14 av fjorårets norske filmer som ble sett av minst 20 000 på kino vært gjenstand for stemmegivning på Dagbladet.no.

«Flink pike» danket blant annet ut Lars Saabye Christensen-filmatiseringa «Beatles» og årets norske Oscar-kandidat, «1001 gram».

I filmen følger vi Melkeraaens kamp mot depresjonen, som dukket opp som et resultat av overanstrengelser og jobbing til kroppen sa stopp. Derav kom tittelen «Flink pike», et begrep som brukes på unge jenter som jobber så hardt at det går ut over psyken.

Åpenhet Melkeraaen forteller til Dagbladet at tida etter at filmen kom ut har vært spesiell. Hun føler hun har nådd målet sitt.

- Målet med filmen var å skape åpenhet rundt psykisk helse. Folk har fortalt meg at filmen har hjulpet
dem personlig, fordi de selv har slitt med depresjon eller angst, forteller hun.

Tilbakemeldingene har vært utelukkende positive, noe hun ikke hadde ventet seg.

- Jeg hadde trodd at elektrosjokkbehandlingen skulle føre med seg negativ kritikk. Men jeg har faktisk bare hørt gode ting.

Ferdig Melkeraaen driver for øyeblikket med andre filmprosjekter.

Hun vil ikke røpe noe, men lover at det er i helt andre baner enn filmen hun nå er nominert for.

- Jeg har fått tilbud om å holde foredrag om psykisk helse flere ganger, men filmen var min måte å gjøre meg ferdig med det på, forteller Melkeraaen.

Helsetilstanden hennes er bra nå, men hun tror det alltid kommer til å være en balanse.

- Nå er egentlig det viktigste at jeg ikke sliter meg ut. Jeg tror verken venner eller familie vil at denne filmen skal få en oppfølger, sier hun humoristisk.