Solveigs klang

Musikalsk var det den fullbefarne sangeren som vendte hjem til scenen der hun trådte sine læreår, da Solveig Kringlebotn ga sin recital i Den Norske Opera i går kveld.


konsert

SOLVEIG KRINGLEBOTN, SOPRAN & MALCOLM MARTINEAU, KLAVER.Den Norske Opera.

Solveig Kringlebotn på hjemmebane viste hvorfor hun i dag går inn og ut av hovedrollene i verdens ledende operahus.

Det blir alltid en spesiell stemning av slikt, som lett kan bikke over i rørelse uten innhold. For sangeren i rollen som Askeladden på hjemmebane etter at eventyret allerede har fått sin lykkelige utgang, for publikum fordi vi føler at hun er litt vår også.

Men det er hun knapt lenger. Hva hun demonstrerte i går kveld, med en ypperlig Malcolm Martineau ved klaveret, var nemlig sangkunst på et nivå som hører hjemme i den absolutte, internasjonale elite.

Stemmen er ikke bare vakker og uttrykksfull, teknisk trimmet godt forbi alle fallgruvene som møter en sopran i standardrepertoarets C-momenter. Den har også fått en kjerne som vibrerer med alle undertonene som åpenbarer seg i musikken, når sangeren trenger gjennom overflaten og går inn i hvert enkelt nummer for å gjøre musikken til sin egen.

Inderlig

Det er da det inderlige kan blir fulltonende, som i sekvensen med Grieg-romanse. Hun er i det hele tatt overraskende god i de små formater, som i går også inkluderte et lite knippe nordiske sanger foruten håndplukk fra den tyske sangskatten, med Hugo Wolf «Kennst du das Land» og Franz Liszt «\ber alle Gipfeln ist Ruh» som høydepunkter.

Akkurat i det repertoaret har hun ennå mye å strekke seg etter når det gjelder subtile nyanser. I operafaget, derimot, er hun fullbefaren.

Strålende

Stemmen ligger i ønskeleiet, ennå rik på en ungdommelig letthet som kan sjarmere hvem som helst, men allerede med erfaringens fyldigere og mer dvelende tonefall i tilgift. Slik strålte hun i Mozart, Puccini og Gounod, elegante sveip fra høydepunkt til høydepunkt med frasering så rik og mangefasettert at den gjenskapte operaens egen atmosfære.

Derfor skulle noen si til henne at hun ikke behøver all småpludringen innimellom sangene. Hos en sanger av mindre format ville det ha fått konserten til å spore av. Men ikke i går kveld, der Solveig Kringlebotns sopran raskt ristet av seg tilløpene til å bli hallodame for seg selv.

<B>SANGSTJERNE:</B> Solveig Kringlebotn, full av overskudd og med stor nærhet i Den Norske Opera i går kveld.