Solveigs sang

Ingress

Meninger

Finansmeklere vil ikke ta pappaperm, kunne Dagens Næringsliv fortelle sist lørdag. Selv om det er en nyhet på linje med at Frp er mot bomringer og skeptisk til klimaforskning, har de konservative meklerne vakt en viss oppsikt og debatt. Ikke minst, fordi de har uttalt seg i sakens anledning på en måte som får Paradise Hotel-deltakerne til å fremstå som reflekterte og modne.

Vi må anta at det delvis skyldes et ønske om å provosere, men basert på den enkle fordommen at det bare er feminister og hipstere på Grünerløkka som er opptatt av likestilling, bommet de grovt. De fikk knusende svar fra Nikolai Astrup (H), DNB-sjef Rune Bjerke og kunstneren Lars Elling som mente det i herrelag ville være direkte pinlig å si du ikke har tid til barna dine. Ikke minst fikk de svar fra flere mannlige kolleger som i motsetning til dem og med stor suksess har kombinert karriere og barneomsorg. Det er nok bortkastet tid å bry seg om noen få meklere som ikke klarer å organisere seg bedre enn forfedrene.

Det vil alltid være grupper i samfunnet som ikke lar seg integrere, og som vil holde på gamle skikker og kjønnsroller, enten det skyldes religion eller kultur. Menn som aldri vil trille en barnevogn og som insisterer på at kvinnens plass er i hjemmet med hijab, barn og en interiørdesigner. De dør ikke ut, men blir heldigvis stadig færre. Meklerne avdekker likevel en ukultur som er gjenkjennelig i flere miljøer, og som bygger på gamle strukturer hvor mor er hjemme med barn, videreført av menn og bransjer som ser seg tjent med det. De kan gjøre det vel vitende om at staten og kvinnene tar regningen for deres manglende likestilling. I praksis betyr det at når par vil ha barn, er kvinnen fortsatt utestengt fordi det er hun som føder og ammer.

Advokater, meklere og flere bransjer snylter på en ordning som var ment å gi kvinner mulighet til å delta i yrkeslivet. Det som likestillingsminister Solveig Horne kaller familiens valgfrihet, legger til rette for en slik konservativ livsstil. De viser at Horne dessverre tar feil når hun sier likestilling har kommet så langt at menn naturlig velger pappaperm. Det er fortsatt sjefer og arbeidsplasser som er avhengig av den milde og rimelige tvangen fedrekvoten er, og som jubler over Hornes reversering av likestillingspolitikken. Det er til å gråte over.

  

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.