Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«South of Forgiveness»

Som 16-åring ble islandske Thordis voldtatt. Flere år etterpå tok hun igjen kontakt med sin voldtektsmann

- Da jeg så navnet ditt i innboksen fikk jeg frysninger. 

MØTTES ETTER VOLDTEKTEN: Da hun var 16 år ble Thordis Elva voldtatt av ungdomskjæresten Tom Stranger, nå har de skrevet bok sammen. Video: TED. Vis merVis mer Vis mer

(Dagbladet): Islandske Thordis Elva er kjent som forfatter og journalist og for å være talsperson for likestilling i sitt hjemland.

I 2015 ble hun stemt fram som «Årets kvinne» av organisasjonen for islandske kvinners rettigheter, The Icelandic Women’s Rights Association.

Da Elva var 16 år møtte hun australske Tom Stranger. Han var 18 år gammel og student på Island. De to ble ungdomskjærester, en relasjon som skulle føre til festvoldtekt og vonde minner både for Elva og Stranger.

Elva, bor i dag i Stockholm sammen med mannen Vidir og deres sønn, mens Tom Stranger bor sammen med sin kone Cat i Sydney hvor han jobber som landskapsarkitekt.

Tok opp igjen kontakten

For 12 år siden gjenopptok Elva kontakten med Stranger på e-post og konfronterte ham med det som hadde skjedd. Det førte til en skriftlig korrespondanse gjennom flere år som førte til et nytt møte mellom dem.

Korrespondansen er nå dokumentert i deres aktuelle bok «South of Forgiveness», skriver The Guardian.

Ifølge Stranger fikk han sjokk da han så Thordis' navn i innboksen sin etter alle årene.

TOK ANSVAR: Tom Stranger tok ansvar for voldtekten av Thordis Elva. Her er det to under sitt Ted Talks-foredrag. Foto: Skjermdump Ted Talks. 
TOK ANSVAR: Tom Stranger tok ansvar for voldtekten av Thordis Elva. Her er det to under sitt Ted Talks-foredrag. Foto: Skjermdump Ted Talks.  Vis mer

«Thordis, da jeg så navnet ditt i innboksen, fikk jeg frysninger. Jeg har ikke glemt hva jeg gjorde», begynner Stranger svaret han skriver til henne.

Han skriver videre at han har glad for at hun ikke hater ham, selv om et hat hadde gjort livet enklere for ham. Stranger skriver at han har slitt med skyldfølelse i alle årene etter hendelsen.

Etter åtte år med skriflig korrespondanse på epost, hvor de to forsøker å bearbeide det som skjedde, bestemmer de seg for å møtes for å ta et endelig oppgjør med fortiden. I 2013 treffes de igjen i Cape Town

Den første forelskelsen

I et foredrag i regi av organisasjonen TED , også kalt Ted Talks snakker Elva og Stranger om det som skjedde da de var ungdommer.

- Vi delte en nydelig tenåringsromanse. Vi gikk og leide rundt i Reykjavik og hadde et vennskapelig forhold i litt over en måned fram til den kvelden da skoleballet ble arrangert, forteller Stranger i foredraget.

Elva forteller at hun var forelsket for aller første gang. Å gå på juleballet sammen var en offentliggjøring av deres forhold.

- Jeg følte meg som den heldigste jenta i verden. Jeg var ikke lenger noe barn, men en ung kvinne. Jeg følte det var naturlig å drikke alkohol for første gang den kvelden også, noe som var en dårlig idé, sier hun.

7,200 sekunder i to timer

Elva ble sterkt beruset og Stranger hjalp henne hjem. Det var nesten som et eventyr da han hjalp henne trygt i seng.

- Men takknemligheten ble til redsel da han tok av meg klærne og la seg oppå meg, jeg var fortsatt for svak til å slåss tilbake og smerten var uutholdelig. For å beholde vettet telte jeg sekundene på vekkerklokka. Helt siden den kvelden har jeg visst at det er 7,200 sekunder i to timer, forteller Elva i foredraget.

Elva forteller at hun var forberedt på alle mulige negative svar da hun sendte e-posten til Stranger. Hun var ikke forberedt på svaret hvor han innrømmet det som hadde skjedd. Ifølge Elva ble korrespondansen mellom dem aldri enkel, men:

- Det var alltid ærlig. Jeg fikk lettet byrden som jeg hadde tatt på mine skuldre, mens han tok ansvar for det han hadde gjort. Det går ikke an å beskrive hvor helende det har vært.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media