- Som å bli Oscar-nominert med Hackman og Brando

Her er bokhandlernes egne bokfavoritter.

20101109 Oslo: Bokhandlerprisen. Seks nominerte, Foto: Lars Eivind Bones
20101109 Oslo: Bokhandlerprisen. Seks nominerte, Foto: Lars Eivind BonesVis mer

- Dette er litt som å bli nominert til Oscar sammen med Gene Hackman og Marlon Brando, sier Tom Egeland.

Slik setter han an tonen blant de seks av ti nominerte forfatterne til Bokhandlerprisen, som Dagbladet møtte i går.

De fleste visste på forhånd bare om sin egen nominasjon, men konstaterer etterhvert at de er i godt selskap - ettersom det ene kjente forfatterfjeset etter det andre dukker opp. Mange av årets nominerte er godt etablerte navn. Med unntak av to kritikerroste krimdebutanter: Eystein Hanssen og Jan-Erik Fjell.

• Scroll nedover for å se hvem forfatterne selv ville gitt pris til!

- For meg som debutant er dette helt overveldende, og kom veldig brått på, sier Hanssen, før Tove Nilsen bryter inn:

- Den ferskingfølelsen kan jeg love deg at ikke forsvinner!

Halvparten krim
Bokhandlerprisen deles ut etter en avstemming blant alle som jobber i norske bokhandler. Det gjør den til en av landets aller viktigste litteraturpriser, mener Egeland.

- Bokhandlere og bibliotekarer er det leddet i næringskjeden som virkelig er viktige for oss. De er mennesker med både kommersiell teft og litterær smak. Derfor henger prisen høyt, sier han.

- Det er spesielt interessant med en pris som omfatter så mye forskjellig, påpeker Gaute Heivoll.

Han er en av høstens store kritikerfavoritter, og den eneste i gruppen som også er nominert til både Brageprisen og Ungdommens Kritikerpris, for boka «Før jeg brenner ned».

Til Bokhandlerprisen konkurrerer han med en litt mer sammensatt forfattergjeng. Halvparten av de nominerte er krimforfattere.

Bred jury
- At den har en såpass bred jury, tilfører Bokhandlerprisen en ekstra litterær dimensjon. Den er minst like viktig som Brageprisen, også fordi den har et bredrere tilfang av nominerte bøker. Men de fyller hver sin funksjon, mener Henrik Langeland, som er nominert for «Verdensmestrene».

Tidligere vinnere av Bokhandlerprisen inkluderer bestselgere som Roy Jacobsen, Tore Renberg, Jo Nesbø og Anne B. Ragde. Årets pris deles ut 30. november på Litteraturhuset.