Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Som å forby kreftsyke behandling

Norge skal forby tigging.

STOLT MOR: Mette Aakerholm Gardell ser at dattera oppfører seg som mormor. Foto: Märta Thisner
STOLT MOR: Mette Aakerholm Gardell ser at dattera oppfører seg som mormor. Foto: Märta Thisner Vis mer
Meninger

Norge skal forby tigging... Kristne, rike Norge skal forby en gammel bibelsk tradisjon: Å tigge. Det er som å forby kreftsyke å få behandling. Det er som å sende folk rett i døden.

Ingen kan noe for at de er født inn i fattigdom. Uten land. Hvor skal de gjøre av seg?

En scene fra min oppvekst: Anne, mammaen min, stopper opp på hvert hjørne i byen. Hun klemmer, prater kroppsspråk og gir en daglig slant til alle tiggerne i byen. Jeg er flau...

Da jeg flyttet til Stockholm for flere år siden, slo det meg at det ikke fantes en eneste tigger i bybildet. Det var liksom noe som manglet.

Så ble bybildet fylt. Svensker føler seg utsatt og vet ikke hvilken vei de skal snu seg. Tiggerne blir trakasserte, de blir utsatt for vold og forfulgt.

Før jeg hadde lest de nyanserte, knallgode artiklene som svensk media tross alt har hatt, som tar oss tilbake til tiggernes hverdag i blant annet Romania, tilbake til historien, så ga jeg bare til de tiggerne som faktisk gjorde noe.

I det minste spilte et instrument... «Så de ga meg noe tillbaka...» Så luthersk... Hjelp, er jag så preget av en luthersk moral?

Typisk scene fra mitt voksne liv: Min minste datter på 4 år er ofte hos mormoren sin. I Stockholm går hun bort till alle tiggerne på hvert hjørne og småprater litt ...

Jag er stolt. Håper hun en dag blir Sveriges nye utenriksminister.