Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Som å innføre stikkontakter med tre hull

Nerder i demonstrasjonstog.

«What\'s that smell? OOXML!»

Håkon W. Lie, teknologidirektør i det norske programvareselskapet Opera Software, lar roperten gjalle i Kristian IVs gate i Oslo, der en regnvåt gruppe demonstranter fra det norske IT-miljøet er samlet for å demonstrere utenfor lokalene der standariserings-organisasjonen ISO holder møte.

Demonstrantene protesterer mot at Microsofts dokumentstandard Office Open XML (OOXML) er innført som ISO-standard i direkte konkurranse med det allerde ISO-sertifiserte Open Document Format (ODF).

De åpne dokumentformatene skal sikre at du og jeg kan lese og redigere dokumenter uavhengig av programvare. Hensikten er å frigjøre brukerne fra lukkede standarder som låser dokumentene til programvaren de er opprettet med.

Vedtatt mot fagfolkets vilje

Microsft har ikke sluttet seg til ODF-samarbeidet, men i stedet utviklet sin egen standard. I Norge ble OOXML anbefalt ISO-sertifisert av Standard Norge, på tross av at et overveldende flertall i fagkomiteen som vurderte standarden stemte mot ISO-sertifisering. Senere ble OOXML vedtatt som internasjonal ISO-standard.

Demonstrantene understreker at de ikke primært er kritiske til Microsoft eller OOXML-standarden, men til ISO-sertifiseringen.

- Det virker som de ansatte i Standard Norge la større vekt på 37 likelydende brev fra Microsoft enn på vurderingen til de 21 fagekspertene i komiteen. Vedtaket er å regne som norsk «utenrikspolitikk» på dette området. Men Standard Norge har ikke representert norske interesser i denne saken, sier Håkon W. Lie til Dagbladet.no.

WHAT\'S THAT SMELL?: Operas teknologisjef Håkon W. Lie holder appell under dagens demonstrasjon mot ISO-sertifisering av OOXML-standarden. Foto: JAN OMDAHL
WHAT\'S THAT SMELL?: Operas teknologisjef Håkon W. Lie holder appell under dagens demonstrasjon mot ISO-sertifisering av OOXML-standarden. Foto: JAN OMDAHL Vis mer

Som medeier i et selskap som konkurrerer direkte med Microsoft i markedet for nettlesere, kan Lie knapt sies å være objektiv. Men han har støtte fra et bredt sammensatt miljø av teknologer som jobber med fri programvare og åpne IT-standarder. I dag var mange av dem ved et tilfeldighetes spill samlet til en konferanse om fri programvare, så og si vegg med møtelokalene der ISO holdt møte. Dermed fikk demonstrasjonen svært godt oppmøte og høy nerdefaktor.

- Stikkontakt med tre hull

Hovedappellen ble holdt av Steve Pepper, tidligere formann i komiteen som vurderte ISO-sertifisering av OOXML for Standard Norge og mangeåring norsk representant i ISO.

- Vi er ikke ute etter å sverte Microsoft. Vi er ikke engang mot OOXML. Vi er bare mot at det blir ISO-standard, og vi vil protestere mot den skandaløse adferden til de ansatte i Standard Norge. Å innføre to parallelle standarder for dokumenter er ikke i forbrukernes interesse, sa Pepper, og holdt opp en hårtørker for å illustrere hva han mener:

- Denne hårtørkeren virker i alle stikkontakter i Norge. Å innføre OOXMl som standard er som å begynne å montere stikkontakter med tre hull i Norge, sa Pepper.

- Må akseptere

Standard Norge avviser kritikken:

- Nå må man akseptere at Norge har stemt ja, og at dette vil bli en ISO-standard som blir gjenstand for forbedringer innenfor ISO-systemet, sier Marit Sæter, informasjonssjef i Standard Norge.

image: - Som å innføre stikkontakter med tre hull

Hun henviser ellers til dette dokumentet der ledelsen i Standard Norge gjør rede for sitt syn på prosessen.

De 21 medlemmene i fagkomiteen som stemte mot at OOXMl skulle bli ISO-standard, har sendt brev både til ISO og til Fornyings- og amdinistrasjonsdepartementet.

Pikant for Grande Røys

- Vi innser at ISO allerede har godkjent OOXML. Likevel ber vi om at ISO registrerer den norske stemmen i samsvar med det store flertallet og den tekniske argumentasjonen fra den norske komiteen: Norge stemte nei til OOXML, heter det blant annet i brevet.

Saken er pikant for fornyingsminister Heidi Grande Røys, som allerede har innført ODF som dokumentformat i offentlig sektor sammen med HTML og PDF. Nå er spørsmålet om også OOXML skal bli standard i forvaltningen.

Politisk rådgiver Jørund Leknes sier til Dagbladet.no at det uansett ligger et stykke inn i framtida:

- ODF, HTML og PDF vil gjelde som standarder i offentlig sektor fra 1. januar 2009. Det har vært en lang og grundig prosess. Vi har hele veien sagt at OOXML ikke skal vurderes i denne omgang, fordi det var uklart hva som ville skje med standarden. Nå må vi be Standariseringsrådet om å vurdere den, men det er et godt stykke derfra til det eventuelt kan bli en standard for bruk i offentlig sektor.

- Men er det hensiktsmessig for brukerne av offentlige tjenester med to overlappende dokumentstandarder? Skaper ikke det bare forvirring?

- Det er en av tingene standariseringsrådet må vurdere, sier Leknes.

SKANDALØST: Steve Pepper, som ledet fagkomiteen i Standard Norges evaluering av Microsofts OOXML-standard, mener ledelsen i Standard Norge har opptrådt «skandaløst». Foto: JAN OMDAHL
HØY NERDEFAKTOR: Dagens demonstrasjon hadde godt oppmøte av engasjerte teknologer, ikke minst taket være en konferanse om fri programvare rett i nærheten. Foto: JAN OMDAHL
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media