- Som å innføre stikkontakter med tre hull

Nerder i demonstrasjonstog.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«What\'s that smell? OOXML!»

Håkon W. Lie, teknologidirektør i det norske programvareselskapet Opera Software, lar roperten gjalle i Kristian IVs gate i Oslo, der en regnvåt gruppe demonstranter fra det norske IT-miljøet er samlet for å demonstrere utenfor lokalene der standariserings-organisasjonen ISO holder møte.

Demonstrantene protesterer mot at Microsofts dokumentstandard Office Open XML (OOXML) er innført som ISO-standard i direkte konkurranse med det allerde ISO-sertifiserte Open Document Format (ODF).

De åpne dokumentformatene skal sikre at du og jeg kan lese og redigere dokumenter uavhengig av programvare. Hensikten er å frigjøre brukerne fra lukkede standarder som låser dokumentene til programvaren de er opprettet med.

Vedtatt mot fagfolkets vilje

Microsft har ikke sluttet seg til ODF-samarbeidet, men i stedet utviklet sin egen standard. I Norge ble OOXML anbefalt ISO-sertifisert av Standard Norge, på tross av at et overveldende flertall i fagkomiteen som vurderte standarden stemte mot ISO-sertifisering. Senere ble OOXML vedtatt som internasjonal ISO-standard.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer