Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Som å komme hjem etter en lang og fin skitur»

Ari Behn er svært spent på mottakelsen av sin nye roman. Han forventer å bli behandlet rettferdig av kritikerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går kunne Behn puste lettet ut etter å ha lest høyt fra sin nye roman «Bakgård» for første gang.

- Det var veldig fint å komme tilbake. Det var som å komme hjem etter en lang og fin skitur, sier Behn til Dagbladet like etter opptredenen. Skituren Behn refererer til er en fire år lang skrivemaraton. Behn har stått opp tidlig og skrevet på sitt manus hver dag, bare avbrutt av kongelig bryllup, dåp og fødselsdager. I går var han endelig i mål. I oktober lanseres romanen, som også er hovedbok i Bokklubben Nye Bøker.

- Det er forfatter jeg er. Litteratur er det viktigste for meg. Jeg ble tatt av litteraturen som 14- 15-åring, og har ikke sett meg tilbake, sier Behn.

Handler om valg

Hele Presse-Norge sto på hodet foran et knippe himmelfalne forfattere på Kolon forlag i går. De ble fullstendig parkert av interessen rundt Ari Behn. Da Behns kritikerroste debutkollega fra fire år siden, Bjørn Skogmo, ble bedt om å lese høyt foran fem fjernsynskamera, fjorten pressekamera og en hærskare journalister, svarte han som sant var:

- Helst ikke. I sentrum av sirkuset satt en tilsynelatende avslappet Behn i kongeblå dress. - Den er tuaregblå, presiserte han og henviste til nomadefolket tuaregene, som bor i Sahara. Forfatteren har selv bodd blant denne stammen, og han har lagt romanen til Afrikas nordkyst. Her forteller han historien om Andreas Aakerli som knapt 20 år gammel legger ut på sitt livs reise gjennom Saharas ørken.

På spørsmål om hva han vil fortelle med historien, sier Behn at han ønsker at leserne skal legge til sine egne tolkninger, men at det handler om å foreta valg.

- Tittelen «Bakgård» henspiller på Afrika, som er Europas bakgård. Jeg håper boka er klokere enn meg, og at det er ting der som jeg ikke vet om. Jeg vil at leserne skal legge til sine egne fortolkninger. Men det handler om at vi alle foretar valg og føres hit og dit av mennesker vi møter. Behn sier dette om de fire åra han har jobbet med boka:

Inspirert av New York

- Boka tok den tida den måtte ta, jeg måtte jobbe den ut. Men jeg har alltid hatt tro på historien.

I forbindelse med Behns debutbok «Trist som faen» la forfatteren ut på en omfattende lanseringsturné, og ble en svært populær oppleser. Hans forlegger Torleiv Grue forteller at han allerede er nedringt av bokhandlere som vil ha Ari på besøk, men at opplegget blir mer begrenset nå ettersom Ari har et lite spedbarn. Selv ser Behn fram til møtet med leserne: - Jeg skal ut og møte leserne og det gleder jeg meg til. Det er en stor del av det hele.

- Har du endret forholdet til litteraturkritikken siden sist?

- Nei, det er en del av den litterære verden som vi må forholde oss til som forfattere. Det er plass til alle. Jeg håper og tror at jeg blir møtt med rettferdig lesing. Etter jul reiser forfatteren sammen med kone og barn til New York. Her håper han å finne inspirasjon til mer romanstoff.

- Jeg vet ennå ikke hvordan det vil påvirke meg som forfatter, men jeg har vært fascinert av Amerika i mange år og håper å bli kjent med den amerikanske kulturen. Behn har foreløpig ikke begynt å tenke på hva han skal skrive på nå, og om det blir en roman eller en novellesamling.

- Denne historien krevde denne plassen - det ble en roman. Jeg vet ikke hva det neste blir, men jeg skal fortsette å skrive, det vet jeg.

SPENT: - Det er klart jeg er spent! sier Ari Behn. Det var kaotiske tilstander under hans comeback i den litterære verden i går. Forfatteren må finne seg i å bli møtt med skyhøye forventninger etter den kritikerroste debutboka «Trist som faen». - Jeg håper og tror at jeg blir møtt med rettferdig lesing, sier forfatteren. Foto: Robert Eik<!--/BTEK0--><!--BTEK1--> MIDDAG: Dagen i går ble avsluttet med middag på restaurant Gabler i Oslo for Ari Behn og folk fra forlaget Kolon. <!--/BTEK1-->