- HARD DOM: Billedkunstner Per T. Lundgren er overrasket over det han mener er en hard dom mot sin tidligere læremester Odd Nerdrum. Foto: Jonas Pettersen
- HARD DOM: Billedkunstner Per T. Lundgren er overrasket over det han mener er en hard dom mot sin tidligere læremester Odd Nerdrum. Foto: Jonas PettersenVis mer

«Som å putte en påfugl inn i et hønsebur»

Tidligere elev og vitne i rettssaken er overrasket over Nerdrum-dommen.

(Dagbladet): Tidligere i dag ble det kjent at kunstner Odd Nerdrum i Oslo tingrett er dømt til to års ubetinget fengsel for grovt skattesvik.

Odd Nerdrums tidligere elev Per T. Lundgren er svært negativt overrasket over dommen.

- Det er en sørgelig dag for alle kunstelskere, og hans tilhengerskare både i Norge og i utlandet, sier Lundgren, som selv er billedkunstner.

- Dette er «å putte en påfugl inn i et hønsebur», og det burde framkalle stor fortvilelse og vemmelse.

Var vitne Han var selv til stede i rettssaken som vitne og tilhører. Lundgren viste blant annet fram hvordan det legendariske kunstverket «Skyen» fra 1985 var blitt ødelagt som følge av en dårlig oljeblanding.

- Forklaringen som ble etablert av Nerdrum og forsvarer, og støttet av meg, gikk ut på å fortelle at hans kunstnerskap ble utsatt for en kjemisk katastrofe, sier Lundgren.

- Han tok ansvar Han hevder Nerdrum tok ansvar og gjorde opp for seg med hensyn til kunder, gallerist og hans eget kunstnerskap.

- Dette ble hørt på, men ikke lagt noe vekt på verken av aktor eller domstolen, sier Lundgren, som mener det virker som om domstolen har fulgt alle påstandene aktoratet framla i sin prosedyre til punkt og prikke.

- Det er ingen formidlende omstendigheter eller tvil. Kort sagt så hadde ikke Nerdrum hatt behov for å forklare seg eller hatt forsvarer. For de har ikke blitt hørt. Det synes jeg er urovekkende, sier han.

- Åndsmenneske Lundgren synes dommen er hard.

- Jeg er ikke helt sikker på om noen - verken byråkrater eller kunstmalere - er fornøyd med den. Jeg tror ingen er fornøyd med at et åndsmenneske blir puttet i fengsel, sier Lundgren.