- Som å se meg sjøl igjen

BODØ (Dagbladet): - Som å se mitt eget liv. Jeg ble helt matt. Helt satt ut, sa 32 år gamle Merete etter å ha sett Nordland Teaters stykke «Sleepy Head» i Bodø kretsfengsel i går kveld.

Handlingen i «Sleepy Head» blir trolig gjenkjent av både Merete og mange andre av virkelighetens narko-ofre. Kvartetten fra Nordland Teater ble belønnet med trampeklapp etter én times intenst spill i fengselets gymsal. Eller var det spill? Som én av de innsatte hvisket midt i stykket:

- Dæven, se kor stein de e'!

Meretes historie

Merete ble norgesmester i svømming som 12-åring. 14 år gammel røykte hun hasj for første gang. Som 19-åring satte hun sitt første skudd heroin. Siden har hun vært hekta. Nå soner hun en dom for besittelse av 13 gram heroin. For én måned siden fikk Merete besøk på cella i Bodø kretsfengsel av fire unge skuespillere.

- De forklarte meg handlingen i «Sleepy Head», og ba meg formidle kunnskap om hvordan en narkoman reagerer. På sinne, på forelskelse - og på rus i seg sjøl. Jeg tror de ble ganske «kjørt» av å høre min historie, fortalte Merete til Dagbladet før gårsdagens generalprøve.

Etterpå falt hun om halsen på skuespillerne:

- Dette må dere være stolte over! Det ble så virkelig. Respons fra et så sakkyndig publikum er det beste kvalitetsstempel dere kan få, mente 32-åringen.

- Verre enn døden

Flere andre sluttet seg til rosen.

- De spilte så godt at man skulle tro de var seg sjøl. Stykket var skremmende og lærerikt. Et innblikk i noe verre enn døden.

Selv var skuespillerne på gråten av glede etter forestillingen.

- Kritikken fra Merete og de andre innsatte er den beste rosen vi kan få. Når vi klarte å takle dette publikummet, klarer vi alt.

«Sleepy Head» tar i bruk sterke virkemidler, og er spesielt myntet på ungdom. Premieren er i Bodø kretsfengsel i kveld, deretter venter 35 skoleforestillinger og 12 åpne forestillinger på «Sleepy Head».

FIKK OPPTUR AV NEDTUR: Merete (32) har vært avhengig av heroin i 13 år. I går fulgte hun generalprøven på «Sleepy Head» i Bodø kretsfengsel - og var vilt begeistret. Nordland Teater brukte Merete aktivt i research-arbeidet på forhånd.
GRATULERTE: Skuespiller Ingrid Stensen fra Nordland Teater får go'klem av Merete etter generalprøven.