Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Som å si at Northug kun kan gå NM

Kutt i reisestøtte til norske artister blir stående.

FIKK REISESTØTTE: Nico & Vinz er blant artistene som har tatt imot reisestøtte fra UD for å slå an internasjonalt. 
Foto: Carina Johansen  / NTB Scanpix
FIKK REISESTØTTE: Nico & Vinz er blant artistene som har tatt imot reisestøtte fra UD for å slå an internasjonalt. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Etter at sentrumspartiene ble enig med Høyre og Frp om statsbudsjett for neste år, kunne Dagbladet melde at både papiravisene, litteraturhusene, kulturtilbud til eldre og NRK alle får mer penger enn regjeringen egentlig ønsket.

Men ikke alle kulturkutt ble reversert av KrF og Venstre.

Et kutt på 23 prosent i UDs reisestøtte til norske kunstnere blir stående. Det vil si at neste år vil færre norske artister få sjansen til å reise utenlands og opptre.

Norge er et lite land - Det blir som å si at Petter Northug kun kan gå NM, sier tidligere kulturminister Anniken Huitfeld (Ap) om kuttene.

Hun rister på hodet av regjeringens prioriteringer.

- Jeg er så overraska fordi jeg trodde virkelig ikke at kuttene skulle bli stående. Vi er et så lite land, og dette fratar mange av våre kunstnere sjansen til å vise seg fram internasjonalt, sier Huitfeldt.

Også musikkbransjen var kjapt ute og sa at disse kuttene vil gjøre det langt vanskeligere for norske artister å få fotfeste internasjonalt. Huitfeldt sier hun er overraska over at regjeringa ikke har lytta til bransjefolka.

- De kom i høringen og argumenterte så godt for seg. Dette er jo ikke en ordning som har gått dårlig og derfor må kuttes. Det virker så tilfeldig å ta pengene herifra, jeg forstår det ikke, sier hun.

Lerche og Bernhoft Hvert år mottar mange norske artister statlig støtte for å dra på turnè i utlandet. I år har denne reisestøtten blant annet blitt gitt til navn som Sondre Lerche, Jarle Bernhoft og Samsaya. Det har også Nico & Vinz fått tidligere.

UDs budsjett for kulturfremme neste år er på 65 millioner. Departementet frykter ikke at norske artister skal bli mindre attraktive som følge av innsparinger på reisestøtte.

- Lavere budsjetter får selvsagt konsekvenser for de som mottar støtten. Samtidig har en rekke norske musikere vist at de holder et høyt internasjonalt nivå og er attraktive ute, sa statssekretær Bård Glad Pedersen da kuttene først ble lansert.

Huitfeldt minner regjeringen og samarbeidspartiene om hvor lite penger det faktisk er snakk om:

- Det er så lite penger, og det betyr så mye for norsk kultur og reklame av landet vårt. Da jeg satt som kulturminister så jeg hvilken forskjell dette utgjorde, sier hun.
 

BEKYMRA: Tidligere kulturminister Anniken Huitfeldt mener det er en stor tabbe å kutte i UDs reisestøtte til norske artister. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET.
BEKYMRA: Tidligere kulturminister Anniken Huitfeldt mener det er en stor tabbe å kutte i UDs reisestøtte til norske artister. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling