- Som å spille tetris med ord

Det er ikke bare enkelt å skrive barnedikt, mener Erlend Loe og Knut Nærum. Se dem lese høyt fra deres nye bok.

(Dagbladet):
- Jeg skriver for barn som jeg skriver for voksne. Jeg bruker bare mindre plass, og velger mine ord med omhu, sier Knut Nærum.

- Humoristiske, spennende ting fenger barn. Langvarige utgreiinger fungerer sjelden, sier Erlend Loe.

De to humoristiske herrene er blant bidragsyterne til «Jeg fant, jeg fant», Gyldendals ferske barnediktbok. Erlend Loe forteller om en onkel uten minne mens Knut Nærum skriver om en elefant som skviser moren i huset flat som en frisbee.

Høyere enhet Å skrive på rim er både utfordrende og tilfredsstillende, forteller forfatterne, som de siste årene har gitt ut både barnebøker, krimparodier og voksenromaner.

- Rim er en uhyre presis form. Det er ikke lett, det må være vanntett i opptakten. Alle snarveier avsløres, illustrerer Loe.

NYE BARNEDIKT: 25 forfattere, deriblant Nærum og Loe, har bidratt med dikt til «Jeg fant, jeg fant». Foto: Sondre Steen Holvik/Dagbladet.
NYE BARNEDIKT: 25 forfattere, deriblant Nærum og Loe, har bidratt med dikt til «Jeg fant, jeg fant». Foto: Sondre Steen Holvik/Dagbladet. Vis mer

- Å skrive på rim er som å spille tetris med ord, tilføyer Nærum.

- Det er en helt annen måte å jobbe på, med mye flisespikking. Men når man får det til er det veldig morsomt og tilfredsstillende, sier Loe.

- Jeg blir glad av gode rim som går opp i en høyere enhet! sier Nærum.

Han er også bokaktuell med «Fire stykker», som består av fire teatertekster for amatører og profesjonelle.
Det eldste stykket hadde premiere i 1986, det nyeste i 2011.

- Alle tekstene har vært skrevet om flere ganger, for at de forhåpentlig nå skal ha funnet sin endelige form som strømlinjeformede underholdningsmaskiner, sier Nærum.

Voksenhumor Forfatterne legger også inn litt voksenhumor når de skriver for barn.

- Det er ikke så farlig om barna ikke forstår alt. Ofte leser foreldrene for barna, og om de voksne forstår og ler av noe barna ikke forstår, er det også en fin ting. Da kan barna ha noe å strekke seg etter, kanskje de kan forstå etter hvert, sier Loe.

- Det er som å bli forespeilet et lånekort i voksenavdelingen, supplerer Nærum.

Klassikerne funker fortsatt Til tross for at dagens barn er vant med et vell av underholdningstilbud, tror ikke forfatterne at de krever mer av litteraturen enn før.

- Jeg tror ikke barn er mer kravstore selv om de er vokst opp med Cartoon Network. De som er gamle nok til å sitte og høre etter liker når en voksen leser høyt fra ei bok, mener Nærum.

- Tilbudet har utvidet seg. Men André Bjerke og Inger Hagerup er fortsatt kanobra, selv om man har Playstation, sier Erlend Loe.