Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Som å tro på julenissen

Norsk Tipping er fellesskapets redskap mot spillavhengighet, for en ansvarlig og kontrollert spillindustri og norsk idrett og frivillighets beste venn.

VENN AV NORSK TIPPING: Anette Trettebergstuen er familie- og kulturpoitisk talsperson i Arbeiderpartiet. Foto: Mimsy Møller / Samfoto / NTB Scanpix
VENN AV NORSK TIPPING: Anette Trettebergstuen er familie- og kulturpoitisk talsperson i Arbeiderpartiet. Foto: Mimsy Møller / Samfoto / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

Å skulle overbevise en direktør i ComeOn om at Norsk Tipping er det beste grepet for en god nasjonal spillpolitikk, er vel på linje med å i disse tider skulle overbevise en 15-åring om at julenissen faktisk finnes. Slike ambisjoner har jeg altså ikke. Førjulshilsenen fra spillselskapet som sto på trykk i Dagbladet 18 desember kan likevel ikke få stå ubesvart.

Det kan virke som Hans-Martin Nakkim mener norsk spillpolitikk er en dårlig idé som bare omfavnes av Arbeiderpartiet. Da vil det sikkert skuffe ham å høre at Stortinget tidligere i år mottok en henvendelse fra en rekke organisasjoner som på det sterkeste advarte mot en lisensmodell i Norge. Norske frivillige organisasjoner er sjølsagt opptatt av sine rammevilkår og muligheter til økt virksomhet, men de er også opptatt av hvordan de finansieres.

Bak henvendelsen sto eksempelvis Norges Idrettsforbund, Norges Redningsselskap, Norges Blindeforbund, Nasjonalforeningen for folkehelse, Kreftforeningen, Norges Musikkorps Forbund, Røde Kors, Frelsesarmeen, Actis, Norsk Folkehjelp, Landsrådet for norske ungdomsorganisasjoner og ennå noen til.

Norsk Tipping får gjennomgå av Nakkim. Norsk Tipping er fellesskapets redskap mot spillavhengighet, for en ansvarlig og kontrollert spillindustri og norsk idrett og frivillighets beste venn. Selskapet er åpent og ute etter å utvikle og forbedre seg. Eksempelvis hadde Stortingets familie- og kulturkomité senest for et par uker siden møte med selskapet for å bli informert om status, utfordringer og muligheter.

Det gir anledning til å drøfte ulike problemstillinger med så vel styreleder som administrasjon. Eier kan dessuten instruere på vegne av fellesskapet. Og, for hver krone som spilles på Norsk Tipping går over 60 øre til gode formål. Styrets mål er å øke den andelen.

At en del utenlandske spillselskaper er svært interessert i å komme inn på det norske marked er tydelig. Det brukes åpenbart enorme summer på å reklamere for ulovlige spill, på konsulenter og annen type aktivitet for å tiltrekke seg oppmerksomhet. Spillbransjen hevdes nå å være den 5. eller 6. største næringen.

Det er selvsagt legitimt å mene at spillinntekter bør overlates til kommersielle krefter, med stor profitt til private eiere, og gjerne etablert i områder som ikke akkurat er kjent for sine bestrebelser for beskatning. Tiden er overmoden for å slippe inn lisensordning, sier ComeOn-direktøren. Ingenting tyder på at han har rett. Arbeiderpartiet har norsk idrett og frivillighet med oss på at den norske enerettsmodellen med en ansvarlig spillpolitikk som arbeider mot avhengighet og genererer milliarder i inntekter til lag og foreninger over hele landet er en modell det er verdt å kjempe for.

Det er ikke forenlig med å slippe de utenlandske spillene til. Å påstå noe annet er som å tro på julenissen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media