Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Som bestilt fra Eriksson

Ingress

Meninger

Arbeidsminister Robert Eriksson leverer nå det Høyre og Fremskrittspartiet har lovet i sin regjeringserklæring og som arbeidsgiverorganisasjonene har bedt om i tiår: Han utvider han adgangen til bruk av midlertidige ansettelser. Går lovforslaget igjennom vil det bli generell adgang til midlertidig ansettelse uten vilkår i inntil 12 måneder. Før var det et krav om at arbeidsoppgavene skulle være av midlertidig varighet.

Riktignok foreslås det begrensninger som skal hindre misbruk. Hvis den midlertidige etter 12 måneder ikke får fast ansettelse, må det gå 12 måneder før bedriften igjen kan ansette en midlertidig til å utføre arbeidsoppgaver av samme art. Dessuten er det ikke lov å drive rovdrift på midlertidige. Det skal ikke være lov å avtale gjennomsnittsberegning av arbeidstida med de midlertidige. Dessuten skal ikke mer enn 15 prosent av arbeidsstokken være midlertidige ansatt på generelt grunnlag.

Begrensningene har ikke mildnet opposisjonens og arbeidstakerorganisasjonenes reaksjoner på lovforslaget som har vært bebudet i lang tid. Det vil skape større usikkerhet i arbeidslivet, noe som igjen skaper usikkerhet for den enkeltes personlige økonomi, sier Ap. Partiet mener regjeringen skyver unge og funksjonshemmede foran seg for å tvinge gjennom en Frp-politikk som folk flest ikke vil ha. YS mener forslaget vil skape et B-lag i arbeidslivet. LO mener forslaget svekker arbeidstakeres rettssikkerhet, svekker pensjonsrettigheter og øker omfanget av kriminalitet i arbeidslivet.

Enda lenger går fagforeningen Parat som tirsdag vil stanse flytrafikken ved en rekke flyplasser i en time for å få politikere i alle partier til å forstå alvoret. Akademikerne mener Eriksson angriper problemet i feil ende ved å gi generell adgang, mens den reelle utfordring er at det er altfor mange og lange midlertidige ansettelser i virksomheten som staten styrer. Unio mener forslaget er et historisk tilbakeslag.

Ingen på arbeidstakersiden ser ut til å være begeistret for Erikssons forslag.

Dagens arbeidsmarked viser at eksisterende lovgivning gir stor fleksibilitet. Av drøyt 2,5 millioner sysselsatte, går det hvert år ut en halv million av faste stillinger til noe annet, mens en halv million arbeidstakere blir rekruttert inn, fra litt ulike posisjoner. At Eriksson samtidig lanserer konkrete tiltak for å øke sysselsettingen av folk med nedsatt arbeidsevne er bra, men økt adgang til midlertidige ansettelser bør avvises.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling