Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Som en dårlig roman

Jensen-saken er både pikant, alvorlig og viktig.

EIRIK JENSEN: Saken i Oslo tingrett er egnet til å svekke selve tilliten til politiet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
EIRIK JENSEN: Saken i Oslo tingrett er egnet til å svekke selve tilliten til politiet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Kommentar

Anklager om grov korrupsjon og at en politimann skal ha medvirket til smugling av 14 tonn hasj. MC-klubber, gjengkriminelle, mafia, trusler og bestillinger av mord. En opprivende skilsmisse. Hemmelig adresse og et topphemmelig oppdrag. Krypterte telefoner og kryptisk kodespråk. Tunge rusproblemer og skjult fotografering. En purk og en skurk med tett kontakt gjennom et kvart århundre. Ord mot ord.

«Det høres ut som en dårlig roman, men det er sant,» sa Eirik Jensen selv onsdag. Uttalelsen var knyttet til det nasjonale prosjektet han jobbet med i 13 år, så hemmelig at verken kolleger eller avdelingslederne hans visste om det. Det er derfor rimelig å ta med fortsettelsen: «Jeg har gjort ting, kanskje dumme ting, på bestilling fra toppledelsen i norsk politi.» Det spesifikke er pikant nok. Men karakteristikken kan gjerne utvides til stå for hele sakskomplekset som nå brettes ut fram til sommeren i Oslo tingrett.

Dagbladets kommentator Martine Aurdal om Eirik Jensens forklaring i Oslo Tingrett. Video: Lars EIvind Bones / Dagbladet Vis mer

«Norges uskyld er tatt. Folk vil ikke lenger stusse når de ser korrupte politimenn på skjermen,» sa filmregissør Ulrik Imtiaz Rolfsen til Dagbladet i går. Han var til stede i retten for å la seg inspirere til nye eventyr i det samme landskapet han pleier å dikte rundt: kriminelle miljøer i hovedstaden. Rolfsens neste spillefilm skal handle om dopsmugling. «Og kanskje det er noen politimenn involvert,» sa Rolfsen.

I RETTEN: Kommentator Martine Aurdal. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
I RETTEN: Kommentator Martine Aurdal. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Norsk politi nyter stor tillit i befolkningen. I innbyggerundersøkelsen for 2015 svarer 80 prosent at de har tillit til politiet. Befolkningens tiltro til statlige institusjoner er en av de viktigste forklaringene på at vi lever i et stabilt samfunn med lite uro. En av de viktigste årsakene bak den høye tilliten er at vi har lite misbruk av makt, få tilfeller av alvorlig korrupsjon og få domfellelser der sentrale statsansatte har utnyttet sin stilling til egen fordel.

Jensen-saken rokker ved dette bildet. Om han blir dømt etter tiltalen, har ikke bare en enslig politimann latt seg friste til å bryte loven. Da har hele systemet rundt Jensen sviktet, siden ledere har latt ham holde på i mange år uten å avdekke det nære samarbeidet med en kriminell som har vært godt kjent for politiet. Mistillit mellom ulike politidistrikt har kommet i veien for avdekking av kriminell aktivitet.

Saken i Oslo tingrett er slik egnet til å svekke selve tilliten til politiet. Det er dette som er det viktigste og mest alvorlige ved saken mot Eirik Jensen: Grov korrupsjon i politiet er ikke lenger utenkelig for befolkningen. Tidligere ville man bare avfeid en krimhistorie med dette plottet som en dårlig roman.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling