BESTSELGER: Med sin bok om hvordan det er å jobbe på gulvet i den moderne kolonialbransjen, har Anna Sam vist fram verden fra den andre siden av kassaapparatet. Foto: Steinar Buholm
Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
BESTSELGER: Med sin bok om hvordan det er å jobbe på gulvet i den moderne kolonialbransjen, har Anna Sam vist fram verden fra den andre siden av kassaapparatet. Foto: Steinar Buholm Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.Vis mer

Som en døgnfluepoplåt: lett å like og lett å glemme

Lettlest underholdning fra kassadame med suksess.

||| BOK: Butikken med dagligvarer og daglige rutiner, eller supermarked om du vil, er stedet du hver eneste dag treffer folk fra de aller fleste samfunnslag. Noen handler over evne. Noen nasker. Noen kjøper kattemat, kjøttdeig, øl, iskrem og fire kilo poteter. Noen panter flasker, mens halvgamle menn som meg strener rundt med handlelister og briller på nesetippen.

Vi er konsentrerte og ser meget alvorlige ut, som om vi studerer neokonservatisme, mens vi egentlig skal finne røkte pølser, toalettruller og noe ekstra godt til pulverkaffen.

Det å handle er et nødvendig onde. Intet annet. Det er køer, pes og et helvetes mas om hva menyen skal bestå av. Okei? Kan det bli i nærheten av litteratur av et supermarkedets innerste liv? Ja da: franske Anna Sam fikser det. Hun treffer oss midt i appelsinbåten. Vi humrer av skrytepavene som høylytt kjøper de ekstra store kondomene og vi har alle sett de sjenerte kundene som sniker hyllelangs i et forsøk på å gjemme seg bak en boks erter.

KassadameFranske Anna Sam satt i kassa på et supermarked i åtte år. Den franske kvinnen studerte litteratur på fritida og hun nedtegnet blogg. Om livet med frukt, grønt, flesk, poteter, vin, bæreposer, sorger, rare kunder, kåte kunder, sure kunder og noen drittsekker av noen sjefer. Hver dag sa hun «hei» 250 ganger og «takk» 500 ganger.

Med et innøvd smil om munnen slo hun inn 1200 varer og løftet 800 kilo i timen. Kundene ble observert bak rullebåndet.

Det er ingen grunn til å kimse av hennes debut selv om den er hennes blogger som er lappet sammen og rammet inn som lett prosa. Greit nok, det.

Har du tid og lyst er dette 175 sider fra rullebånd til smilebånd. Sams bok stikker ikke spesielt djupt eller gir noen svar på hvorfor vi butikkunder oppfører oss som vi gjør, men den gir hverdagslige bilder uten fjas.

For et kuppAnna Sam i kassa utvikler seg til en dugelig menneskekjenner. Hennes ujålete setninger er befriende lesning: «Kassadame: Det blir 9,99 euro. Kunden gir deg en 10-euro-seddel. Du gir ham 1 cent tilbake og velsigner dem som har oppfunnet disse smarte prisene. 9,99 euro i stedet for 10 euro. 19,99 euro i stedet for 20 euro. 999,90 euro i stedet for 100 euro ...'For et kupp! Ingen grunn til å nøle et eneste sekund, denne kjøper vi! Så billig livet er!', sier kundene til seg selv hver eneste dag».

Det er ingen grunn til å være snobbete mot «En kassadames betroelser». Innimellom smyges inn et lite antimaterialistisk perspektiv og latteren setter seg som vanlig fast der du vet. I halsen.

Som tullingerTil opplysning: denne anmelder er født og oppvokst i en kolonialforretning. Mor og far solgte dagligvarer over disk. Far, i blå lagerfrakk, hadde også sine historier om kunder som handlet på bok og glemte å betale for seg.

Anna Sam har nå forlatt kassa. Hun er litteraturutdannet, og vi kan nok forvente oss flere bøker. Hennes debut er som en døgnfluepoplåt: lett å like og lett å glemme. Men, det er et realt slit å tilfredsstille oss, kundene som alltid har rett. Det har vi selvsagt ikke. Vi har ikke rett til å oppføre oss som tullinger.

Bankforbindelsen til Sam er happy: hennes bok har solgt i bøtter, hyller og spann.

NB: De fleste av oss vil være vennligere innstilt de gangene vi står i kø ved kassa for å betale i dyre dommer for matvarer, mineralvann og et hei. Tusen takk, er det så vanlig å si?

Anmeldelsen sto på trykk i Dagbladet 1. februar 2010.

Som en døgnfluepoplåt: lett å like og lett å glemme