<strong>PUMA:</strong> Øystein Moen (f.v.), Gard Nilssen og dobbeltplateaktuelle Stian Westerhus. Foto: Terje Mosnes/Dagbladet
PUMA: Øystein Moen (f.v.), Gard Nilssen og dobbeltplateaktuelle Stian Westerhus. Foto: Terje Mosnes/Dagbladet Vis mer

Som en drill mot kneet

Dobbel albumdose fra en annerledes gitarhelt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| ALBUM: Sist jeg så Stian Westerhus spilte han sologitar i en toppleilighet i en av Bergens mer fasjonable bygårder.

Foran noen gigantiske forsterkere lagde han ørsmå lyder, mens folk stod sammenklemt inntil dyre malerier og en peishylle full av nips. De liksom fryktet et kjempesmell fra Westerhus.

Han ville i så fall blåst ut rutene.

Foruroligende lyd Nå er jazz- og støygitaristen aktuell med to album på én uke.

Det ene med trioen Puma, det andre mutt putt alene.

«Pitch Black Star Spangled»

Stian Westerhus

4 1 6

Plateselskap: Rune Grammofon

Se alle anmeldelser

Puma ble kåret til Årets unge jazzmusikere i 2006, og består ikke uventet av prima musikere, kjent fra mer konvensjonelle konstellasjoner som Jaga Jazzist og Susanne Sundførs band, men også ekstreme orkestre som Monolithic og Bushman's Revenge.

Med sitt tredje album har trioen senket sitt fritt framimproviserte og støyete lydbilde i tjære, og de ville utbruddene og temposkiftene fra to år gamle «Discotheque Bitpunching» er tonet ned.

I stedet får vi foruroligende, intens tromming fra Gard Nilssen, spøkelsesaktig og svampete synthspill fra Øystein Moen. Og selvfølgelig Westerhus sine dirrende gitartoner som vrenges og vris til det ugjenkjennelige — og legges lag på lag.

Skummel moro Tidvis er dette ganske skumle saker, nesten pur horror. Som lyden av en drill mot kneet. Rust som klumper seg på en metalldør. Skygger i skogen. Man fniser, grøsser og gjemmer ansiktet i hendene.

Og som med en skrekkfilm, føles også musikken på «Half Nelson Courtship» fjern og veldig tiltrekkende på samme tid.

Som en drill mot kneet

Vi kan høre referanser til både Burzum, Wolf Eyes og Sunny Murray, og grunnstemningen er tvers igjennom dyster, men uten at det blir for mye.

Det er nemlig noe med porsjoneringen av buldring, bråk og stillhet som gjør denne platen så god. Det er en overbygning i kaoset, noe som gjør at du skrur platen på igjen så fort den er over. Noe må utforskes.

Særegen signatur Westerhus' soloplate er også relativt mørke saker, og det blir her helt klart at Steinkjer-gitaristen er i ferd med å utvikle en særegen signatur. Noen ganger ulende, andre ganger mer skimrende, men hele tiden framoverbøyd og detaljrik.

Trass særegenhet, kan det være naturlig å trekke sammenligninger til Lee Ranaldos soloprosjekter eller Tore Elgarøys old skool-Rune Grammofon-plate «The Sound Of The Sun» fra 2001.

Fri impromusikk for sologitar kan være krevende, og deler av «Pitch Black Star Spangled» føles også som en noe langdryg prolog til Pumas mer samkjørte og progressive uttrykk.

Likevel blir man sittende og lytte til Westerhus som haler og drar i strengene sine.

«Pitch Black Star Spangled»

Stian Westerhus

4 1 6

Plateselskap: Rune Grammofon

Se alle anmeldelser

For hvem vet, kanskje blåser han plutselig ut rutene?

Som en drill mot kneet

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer