Som en gammel, men koselig og litt forvirret hund. Som må avlives.

Kringkastingsrådet trenger ikke forankring i verken høyre- eller venstresiden. Det trenger forankring i virkeligheten.

LATTERLIGGJØRES : Kringkastingsrådet får pes fra mange fronter etter dagens omdiskuterte råd til NRK om mer høyre-satire i kanalen. Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen (i midten) og rådsleder Per Edgar Kokkvold (t.h.). Her fra et møte i fjor. Foto: NTB Scanpix
LATTERLIGGJØRES : Kringkastingsrådet får pes fra mange fronter etter dagens omdiskuterte råd til NRK om mer høyre-satire i kanalen. Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen (i midten) og rådsleder Per Edgar Kokkvold (t.h.). Her fra et møte i fjor. Foto: NTB ScanpixVis mer
Kommentar

Endelig gikk Kringkastingsrådet på et isfjell. Etter den nærmest unisone latterliggjøringen på sosiale medier å dømme, har vi omsider fått det fellende beviset for at rådet er en levning fra en annen tid. Som en gammel, men koselig og litt forvirret hund. Som må avlives.

Jeg er en av mange som allerede har tatt til orde for å nedlegge Kringkastingsrådet, og jeg kan gjerne gjenta ingressen: Som anakronismer flest er rådet en tidstyv, overflødig — og ikke sjelden ganske pinlig. Et politisk valgt organ som bedriver underkvalifisert synsing om en enkelte programposter, som bør være NRK-redaksjonenes eget ansvar å tenke på, sammen med ledelsen. 

Debatten rundt alle NRK-kontroverser blir dessuten alltid gjenstand for enorm oppmerksomhet, og tar runddansen i alle debattredaksjoner, nettsider og i sosiale medier.  

Pressens faglige utvalg er medienes etiske rettesnor og vokteren av Vær varsom-plakaten. Det er rett og slett ikke noe igjen til Kringkastingsrådet. Det er fullt rundt bordet! Kringkastingsrådet kan gå hjem.

Den utløsende årsaken til havariet denne gang, var diskusjonen om «Salongen» hadde drevet hensynløs satire med forskningsdirektør ved Nobelinstituttet, Asle Toje. Etter innslaget har Toje valgt å si nei til å delta i andre NRK-programmer, og han har fått støtte fra flere som sympatistreiker og nekter å stille opp for rikskringkasteren.

Dette litt pussige utslaget av moderne krenkbarhet har skapt en fin debatt der Toje selv har vært på banen i flere intervjuer og innlegg. «Salongen» har forsvart seg og alle andre kommentatorer med respekt for seg selv har meldt seg på. Man skulle tro det var dette, den kombinerte innsatsen fra enkeltstemmer i offentligheten, som var idealet for hvordan redaksjonelle, skjønnsmessige vurderinger burde «evalueres». I det minste når temaet var satire.

Men neida! Kringkastingsrådet velger heller å ta livet av seg selv og diskusjonen med å foreslå en statlig regulering: Et satirisk miljø i NRK med ståsted på høyresiden, for å veie opp for den påstått venstrevridde satiren i NRK. Det er så mange ting som er feil med dette forslaget at det er vanskelig å vite hvor man skal begynne. 

• Det er et fullstendig uvettig forslag som griper langt inn i NRKs uavhengige, redaksjonelle prioriteringer. 

• Det er begrensende på de eksisterende redaksjonene. Uansett om de på privaten definerer seg som «venstrevridde», skal de nå inkorporere det i stillingsinstruksen? Satire, avdeling høyre og venstre? Partipressen er død, leve partihumoren! NRK sikrer mangfoldet.

• Dessuten tror jeg forslaget tar utgangspunkt i et feil premiss: at humoren i NRK er venstrevridd. Et historisk eksempel: Harald Eia og Bård Tufte Johansen ble anklaget for å være glidemiddel for liberalismen. I dag burde kanskje Radioresepsjonen være bittelitt skuffa over ikke å bli trukket fram som en høyrevridd (aka politisk ukorrekt) motvekt. 

• Den høyrevridde, satiriske redaksjonens første oppgave måtte uansett ha vært å latterliggjøre Kringkastingsrådet venstrevridde, sentralistiske og styringskåte forslag, før de sa opp stillingene sine  i protest og nektet å ha noe mer med NRK å gjøre.

Eller har jeg misforstått rådets forslag? Da bør de være mer presise, og utforme stillingsutlysningen. Kanskje slik: 

«Stilling ledig i NRK: Høyrevridde satirikere. Vi søker etter en programleder, tre researchere og en høyrevridd tekniker - sånn at ikke den høyreorienterte snerten forsvinner i klippen».

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.