KOMMENTARER

Mediekonsentrasjon

Som en korøvelse i en papegøyekoloni

123 TV-stasjoner advarer om at demokratiet er truet i USA.

HOVEDKVARTER: Mediekonsernet Sinclair Broadcast Group holder til i Maryland og er USAs største eier av lokale TV-stasjoner. Foto: AFP / NTB Scanpix
HOVEDKVARTER: Mediekonsernet Sinclair Broadcast Group holder til i Maryland og er USAs største eier av lokale TV-stasjoner. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Faresignalet ble lest opp i 193 lokale TV-stasjoner i USA nylig. Faren dreier seg om «falske nyheter» formidlet via tradisjonelle mediekanaler som «presser sin egen agenda og personlige fordommer på folk for å kontrollere hva folk tenker».

Meldingen lød identisk i alle lokalsendingene. Det skyldes ganske enkelt at alle har samme eier – Sinclair Broadcast Group – og manuset var sendt fra toppledelsen med ordre om publisering. Noen har laget en montasje av nyhetssendinger med denne opplesningen og lagt det ut på sosiale medier. Det lyder som en korøvelse i en papegøyekoloni.

Slik kollektiv avlevering blir «sammenlignet med henholdsvis nyhetsopplesning i Nord-Korea og løsepengevideoer der gisler leser opp gjerningsmennenes manus inn i kamera,» skriver nettavisen filternyheter.no.

Ingenting er i veien med advarsler mot falske nyheter. Når advarselen retter seg mot de vanlige «mainstream» nyhetsmediene i USA og avsenderen er en sterkt høyreorientert og Trump-vennlig mediegruppe, er det derimot grunn til å være på vakt.

Sinclair-konsernets lokale TV-stasjoner dekker 40 prosent av husstandene i USA. Det er i ferd med å inngå avtale om oppkjøp av ytterligere 42 stasjoner til en verdi av 3,9 milliarder dollar fra selskapet Tribune Media. For å få kjøpet godkjent av den føderale mediekommisjonen FCC tas det i bruk et smutthull i loven som regulerer konsentrasjon av eierinteresser. Det går helt sikkert greit, ettersom FCCs leder, Ajit Pai, er håndplukket til jobben av president Donald Trump.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer