Frp's valgvake:

Som en kveld på Titanic

En desperat sluttspurt til tross, Frp gjør sitt dårligste lokalvalg siden 1991. Nå er det et spørsmål om tid før noen peker på regjeringen som det egentlige problemet.

LISTHAUG: Frps nestleder Sylvi Listhaug var ikke fornøyd med de første prognosene, men venter til kvelden er omme før hun kommer med en dom over valget. Reporter: Jørgen Gilbrant. Video: Nicolai Delebekk Vis mer
Kommentar

Desperasjonen har preget Frp's valgkamp denne høsten. Først en desperat kamp for å få på plass en bompengeløsning i regjeringen. Så en desperat kamp for å få den til å se ut som en seier.

Og nå de aller siste ukene: En desperat kamp for å én bestemt gruppe av kjernevelgerne, de som kjenner blodet bruse når det snakkes om båtmigranter og snikislamisering, ut døra og til valglokalene.

I kveld samlet Oslo-partiet og partiledelsen seg til valgvake på staselige Hotel Bristol. Langs den anbefalte sykkelruta mellom Glasmagasinet og Frogner, med skinnende nymalte sykkelfelt utenfor, lå alt til rette for at valgkampdrømmer skulle gå i tusen knas.

Men det var det alt annet enn desperasjon som preget salen. Mens andre partier gjerne står som såkalte listebærere helt til siste slutt, når valglokalene stenger klokka 21, begynte de relativt rause lokalene å fylles opp allerede med Dagsrevyen rullet over storskjermen.

Stemningen var nærmest for god. De store lysekronene forsterket følelsen av å være om bord på Titanic.

Og går valget slik prognosene i skrivende stund peker mot, blir det ikke det den siste maritime metaforen. Snakket om havarikommisjon vil trenge seg på. Debatten vil gå om forlisene i storbyene Oslo og Bergen, om regjeringsdeltakelsen og om hvordan FNB (Bompengepartiet) fikk stjele showet – etter at Frp har levert tidenes samferdselssatsing i regjering.

For isfjellet i fortellingen er selvsagt bompengene. Dette året har opprøret spredt seg, fra episenteret i Stavanger og til byer landet rundt. Lokale lister for Bompengepartiet har poppet opp og gjort stor suksess. Skulle Frp vise seg å få ei hånd på rattet i Bergen, vil det være som juniorpartner for et Bompengeparti som konkurrerer med Høyre i størrelse. Det har ikke Frp gjort på en god stund.

VALG2019: På Frp sin vake har nettopp Christian Tybring Gjedde fått utdelt en lommevase. Hvorfor kan du se her. Vis mer

Valgkampen til Fremskrittspartiet startet på mange måter med Bergen. Fredagen Frp åpnet sitt landsmøte i vår, slapp Bergensavisen målingen som bekreftet inntrykket en tilsvarende måling hadde gitt en måned tidligere: Bompengepartiet konkurrerte om å bli byens største parti, mens Frp var redusert til knappe 3,9 prosent.

Derfra var veien kort til det mye omtalte kravet om å bruke av oljefondet for å slette bompengegjeld for 100 milliarder kroner, fremmet av partinestor Carl I. Hagen. Slutten på visa kjenner alle: En sein fredagskveld i august ble statsminister Erna Solberg tvunget til å legge hele registreringsprosjektet i potten for å få til en løsning som skulle redusere bompengene i by og bygd.

Valgresultatet peker mot at bompengeløsningen ikke var nok for Frp og partiets oppslutning. Tross et lite hopp på målingene i dagene etter, vil man nå gjøre det dårligste kommune- og fylkestingsvalget siden 1991, ned fra krisevalget i 2015.

På tross av at bompengeløsningen ikke akkurat var helt som Frp egentlig ønsket, peker dette også på noe annet: At det er for lett å skylde nedgangen på bompengene. Nedgangen på målingene startet allerede forrige høst, lenge før Trym Aafløy og resten av Bompengepartiet rystet det politiske Norge i grunnvollene.

Og derfor er det også trolig bare et spørsmål om tid før noen peker på Siv Jensens prosjekt, regjeringsdeltakelsen, som det egentlige problemet. I hvert fall i god tid før regjeringen skal forhandle om nullvekstmålet.

VALG: FrP ligger an til å gjøre sitt dårligste lokalvalg siden 1991. Men nestleder Sylvi Listhaugs er foreløpig forsiktig med å kalle det en krise. Video: Nicolai Delebekk / Dagbladet Vis mer
Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.