KOMMENTARER

Nobelprisen i litteratur

Som en sjuk vits

Årets nobelpris viser at Svenska Akademien gir faen i hva alle andre måtte mene. Det fører dem enda dypere ned i sumpen.

SISTE: Nobelprisen i litteratur for 2018 og 2019 går til polske Olga Tokarczuk og østerrikiske Peter Handke. Video: NTB/Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Det brenner i parnasset, men Svenske Akademien klarer ikke å finne nødutgangen. Årets nobelpriser i litteratur, til polske Olga Tokarczuk og østerrikske Peter Handke, er en langfinger i fleisen på alle som trodde at Svenska Akademien hadde lært noe som helst av fjorårets skandaler.

Mulighetene for forsoning lå foran dem som bløtkake på bursdagsfest. Etter fjorårets metoo-skandale, maktkamper, anklager om lekkasjer og anklager om økonomisk mislighold, kunne det bare gå oppover. Den såkalte «kulturprofilen» er bak lås og slå, dømt til to års fengsel for voldtekt. Kona hans er betalt ut av det gode selskap. Riktignok er Sara Danius, prisens «ständige sekreterare», som nærmest fikk heltestatus da hun forsøkte å rydde opp, også ute. Og Horace Engdahl, maktspilleren, renkemakeren, den svenske kulturmannen i egen høykulturelle person, er forsatt inne. Men nå hadde de altså sjansen til å motbevise anklagene om at de var oppblåste, selvopptatte og kulturnærsynte blærer, som satt og knuget på sine behagelige posisjoner og eldgamle privelegier. Ordet pamp er nesten for formildende, med tanke på omdømmekrisen Svenska Akademien satt igjen med da skandalestøvet la seg i fjor.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer