Som et etnisk kjøkken

The Dirty Projectors dekonstruerer popmusikk uten å ødelegge den.

ALTERNATIV POPHELT:  Dave Longstreth er best på plate. Heldigvis er ikke bandet hans det. Foto: Nina Hansen
ALTERNATIV POPHELT: Dave Longstreth er best på plate. Heldigvis er ikke bandet hans det. Foto: Nina HansenVis mer

KONSERT: Etter å tidligere i år ha gitt ut albumet «Bitte Orca» til et nesten unisont kor av kritikerros (blandt annet fra undertegnede) hadde Brooklynbandet The Dirty Projectors kanskje årets største hype i ryggen da de gikk på i regnværet ved Sjøsiden i går.

Fans av den skiva skulle ikke bli skuffa; de spilte nesten utelukkende mateiale fra denne.

Primus motor Dave Longstreth er utvilsomt en låtmaker av usedvanlig talent, men på scenen har han et par begrensninger rent musikalsk. Etter å ha forsert gitarpartier som mest av alt minner om den perioden av King Crimson på åttitallet da Robert Fripp og Adrian Belew prøvde å emulere afrikanske Mbira-tommelpianoer slurvet han seg gjennom riffet på «Stillness Is The Move», nok det nærmeste The Dirty Projectors har en hit.

Hvis ikke den foregående beskrivelsen av gitarene deres var hint nok kan man konkludere at «hits» er skjeldent når det kommer til disse folka, men til tross de litt sosete jammepartiene og en fullstendig brøktest av taktarter igjennom konserten er det en popfølsomhet gjemt bak alt mylderet.

Sidemannen sammenlignet det vi hørte på som «den popmusikalske ekvivalenten til et litt sånnt hipt liksom-etnisk kjøkken, hvor det du får servert egentlig bare er ingrediensene, utilberedt».

Mye av denne popsmaken kommer fra det sterkeste våpnet i bandets arsenal: trekløveret Amber Coffman, Haley Dekle og Angel Deladoorian, hvis sang til tider var så velsynkronisert at de hørtes ut som fugleorgelet fra Disneys «Snøhvit og De Syv Dvergene».

I motsetning til Longstreth overgikk glatt de live de de formodentlig hadde perfeksjonert i studio og endte opp som hovedgrunnen til mang en søkkvåt person i går kunne si at ja, The Dirty Projectors er skikkelig bra live også.