- Som et eventyr

BERLIN (Dagbladet): Som guttunge dyrket Briskeby-trommis Claus Larsen a-ha med idolbilder på gutterommet og Morten Harket-inspirerte skinnreimer på armene. Nå er Briskeby gjester på a-has gigantiske tysklandsturné. - Dette er rene drømmen for oss, jubler Briskeby.

a-ha har alltid vært mitt store favorittband. I sin tid klipte jeg til og med høl i olabuksene for å se ut sånn som Morten, Magne og Paul. At de nå har invitert oss med som oppvarmingsband er bare stort, forteller Briskeby-Claus. Også vokalist Lise Karlsnes er henrykt. Som tiåring var hun nabo med foreldrene til Morten Harket i Asker.

- Jeg banket på døra og spurte pent om å få et bilde av ham, ler Lise.

Denne helga har kometbandet fra Vestfold fått en pangstart på sin utenlandslansering ved å spille for til sammen 20000 tyskere i Hamburg og Berlin.

a-has arvtakere

a-ha sier det rett ut; de ser på Briskeby som deres arvtakere. Det er både svært flatterende og viktig for et band som for bare ni måneder var et amatørband på talentmønstringen Bylarm.

- Responsen i Hamburg på fredag var overveldende. Folk klappet mellom hver låt. Det er liksom ingen selvfølge, det er jo ingen som har hørt om oss her nede, sier gitarist Bjørn «Bulle» Bergene.

- Ja, det berømte stadionbrølet kom mot oss da vi gikk på scenen. Under konserten så jeg flere tyske sluggeberter som sto og digga oss, sier bassist Bård Helgeland med store øyne.

- Og etterpå var det en gjeng på fem stykker som kom bort til meg og skrøt av at vi hadde kule sanger. Det er nok til at jeg var fornøyd med konserten, kommenterer Lise.

Tysk i februar

Parallelt med a-ha-turneen, som blir sett av nærmere 60000 mennesker, deler Briskebys plateselskap ut 50000 gratis cd-plater med smakebiter fra gruppas debutalbum. Universal Musics underlabel Mercury lanserer albumet «Jeans For Onassis» på det tyske markedet i februar. Singelen «Propaganda» sendes ut som en forsmak til radio i januar.

- Turneen sammen med a-ha gir det tyske publikummet en knagg å henge Briskeby på:

Bandet som varmet opp for a-ha, liksom.

Storyen om at vi gjør disse konsertene er derfor minst like viktig som selve turneen, understreker Bergene.

Krembehandling


De skryter uhemmet av behandlingen de får av a-ha.

- De gir oss alle privilegier. Det er vanlig at supportband får dårligere lyd og lys, men vi har det beste. En drømmesituasjon for oss. Hele år 2000 har vært som et eventyr. Vi har solgt til platinatrofé - 50000 eks. - og med unntak av en onsdagskonsert i Alta har hele norgesturneen vår vært utsolgt. Vi er i ferd med å bli ganske bortskjemte på medgang. Nå fortjener vi vel snart en trøkk, avslutter de. mellom slagene.

<B>BRISKEBIKE:</B>Briskeby er gjester på a-has tysklandsturnée. Og backstageområdene er så svære at bandets crew har fått en egeen spesialdesignet sparkesykkel for å komme seg rundt.