Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Som et kappløp med døden

Ole Paus (68) om å bli innlemmet i Rockheim Hall Of Fame.

PÅ MUSEUM: Rockheim Hall of Fame 2015 har innlemmet Mari Boine (fra. høyre), Inger Lise Rypdal og Ole Paus. Jan Garbarek er også innlemmet, men den mediesky jazzmusikere ønsket ikke å delta på markeringen der navnene ble kjent i dag. Foto: Anders Grønneberg
PÅ MUSEUM: Rockheim Hall of Fame 2015 har innlemmet Mari Boine (fra. høyre), Inger Lise Rypdal og Ole Paus. Jan Garbarek er også innlemmet, men den mediesky jazzmusikere ønsket ikke å delta på markeringen der navnene ble kjent i dag. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

Klokka 12 i dag, onsdag 5. februar, ble det kjent hvilke artister som blir innlemmet på «skryteveggen» på det nasjonale museet for populærmusikk i Norge.

Rockheim Hall Of Fame 2015 : Jan Garbarek, Mari Boine, Inger Lise Rypdal og Ole Paus.

Rørt og glad - Dette er vel det nærmeste en artist er å komme evigheten, sa Ole Paus som både var glad og rørt over å bli innlemmet «Fesjåveggen» over landets fremste artister.

- Å komme med her er et kappløp med døden.

Det sa bl.a. Ole Paus, som har alltid hatt ordet i sin makt. Han mener det ikke er noen selvfølge for en artist å bli tildelt denne utmerkelsen.

Garbarek ville ikke delta Jan Garbarek er Norges fremste jazzmusiker og blant landets internasjonalt mest kjente og respekterte artister. Han gjør sjelden intervjuer, og holder seg unna medierampelyset.

Rockheim-direktør Sissel Guttormsen takket på hans vegne:

- Jan Garbarek takker og sier han er glad for prisen. Han ønsket ikke å være her i dag, og vil heller ikke delta på selve innlemmelsen 13. august.

- Den første til å få prisen Ole Paus synes ikke det er det minste rart at jazzmusikeren Jan Garbarek får en populærmusikkpris. Det eneste han reagerer på, er at ikke Garbarek var den aller første til å få en slik utmerkelse.

- Jan Garbarek burde vært den første til å bli innlemmet i Rockheim Hall Of Fame - sammen med Åge Aleksandersen, sier Paus.

Både Marie Boine (58) og Inger Lise Rypdal (65) uttrykte glede over å motta utmerkelsen.

- Kjempestas. Her er jeg sammen med artister som holdt på før jeg, som kom fra et strengt pietistisk miljø, kastet meg ut i det, sa Marie Boine.

- Større enn Aha Rockhistorieker Terje Nilsen i Rockheim kan forstå at noen kanskje undrer seg over at Jan Garbarek blir tildelt en slik populærmusikkpris. Men både Rockheim og juryen står fjellstøtt på at det er helt riktig å ha ham med.

- Jan Garbarek er en crossoverartist som har hatt stor betyding for Norge og verden.

- Garbarek er større i utlandet enn i Norge. Han gjør konserter over hele verden og er en stor eksportartikkel. Hans betydning og inspirasjon som musiker er enorm og han har påvirket generasjoner. Han er en beskjeden musiker - og større enn Aha, sier Terje Nilsen, som møtte Garbarek i Oslo tidligere denne uka.

NRK skal vise overrekkelsen, som skjer medio august -  og det er Haddy N'jie som blir programleder.

MØTTE IKKE FRA; Den mediesky Jan Garbarek var ikke til stede under bekjentgjøring - og vil heller ikke delta på selve markeringen i august, som blir sendt på NRK TV. Foto: Terje Mosnes
MØTTE IKKE FRA; Den mediesky Jan Garbarek var ikke til stede under bekjentgjøring - og vil heller ikke delta på selve markeringen i august, som blir sendt på NRK TV. Foto: Terje Mosnes Vis mer