Som far så sønn

Jakob Dylan setter liten pris på å bli sammenlignet med pappa Bob, men det er håpløst å unngå. Ikke minst når far og sønn gjør hele Grammy-utdelingen i New York til en ren familiefest.

- Likner jeg på faren min? Det gjør vel alle som synger og spiller gitar. Det er liksom ikke til å komme utenom, sa Jakob Dylan til Dagbladet, da debutplaten til hans band, The Wallflowers, kom høsten 1992.

SIDEN HAR HAN SAGT minst mulig om sin pappa som onsdag tok alle prisene i de tre kategoriene han var nominert i under den prestisjefylte Grammy-utdelinga: Beste mannlige rockvokalist, beste samtidige folk-album og årets album («Time Out of Mind»). Selv ble sønnen Jakobs band kåret til årets beste vokalgruppe innen rock med «One Headlight», og han stakk av med prisen for årets beste rocklåt med «The Difference».

- Jeg er bare interessert i å spille og synge. Jeg er ikke interessert å snakke om min far. Det er et tema som fører til at min musikk kommer i skyggen av min fars, sier sønnen Jakob nå.

27-ÅRINGEN HAR FÅTT erfare at det ofte kan være et slit å være sønnen til rocklegenden Bob Dylan _ ikke minst etter at debutalbumet, som også het «The Wallflowers», ikke satte særlig spor etter seg.

- Da jeg ble sparket fra selskapet, og var Bob Dylans sønn, tenkte folk: «Herregud, Jakob Dylan må være dårlig...» Den gang tror jeg fatter'n var mest til hinder for min karriere...

- Det er vanskelig å leve opp til Bob Dylan, ikke minst hvis du er hans sønn. Vi snakker tross alt om en artist svært få kan sammenligne seg med, forklarte 27-åringen til San Francisco Chronicle.

Selv fulgte Jakob opp med å gi foten til de øvrige gutta i bandet _ og siden har alt vært en rimelig bra opptur for Jakob og The Wallflowers.

Med oppfølgeren «Bringing Down The Horse» har Jakob solgt flere eksemplarer av et album enn hans protestsyngende far noen gang har gjort. «Bringing Down the Horse» har solgt til trippel platina i USA. Det edleste metallet fader Bob har fått er dobbel platina for «Blood on the Tracks» i 1975.

JAKOB HAR ALDRI BLITT markedsført som sønnen til selveste Bob, selv om en av Bob Dylans største plageånder gjennom tidende, A.J. Weberman, gjør alt for å koble de to og gi dem negativ omtale. Nå har Weberman rettet skytset mot Jakob. Han har blant annet laget en egen Internettside med et manifest mot Jakob _ og i og for seg også hans far. Her skriver han at «gutten er åpenbart sprø og noen må derfor hjelpe ham med å streite seg opp. Siden hans far enten ikke kan eller ønsker å gjøre det, faller den oppgaven på meg, alle barns far». Weberman påstår også at Jakob er et narkovrak.

Dette er imidlertid bare barnemat i forhold til det pappa Bob ble utsatt for, spesielt på 60-tallet. I sin avsløringsiver gransket Weberman også søppelet utenfor Dylans hjem, noe som fikk rocklegenden til å tenne på alle pluggene. En gang havnet de to i slåsskamp rett utenfor Dylans daværende hjem i Greenwich Village i New York.

BOB DYLAN ER IKKE EN GANG oppført som inspirasjonskilde på platecoverene til The Wallflowers. Det er derimot mange av de andre store fra 60- og 70-tallet, deriblant Van Morrison, The Band og Neil Young.

- Jeg har hatt hans tekster og musikk på nærmere hold enn de fleste. Jeg liker det han har gjort, selv om jeg forholder meg til ham som far _ og ikke rockestjerne, forklarer sønnen, som ikke har prestasjonsangst når deg gjelder å følge opp sin fars tekster.

- Jeg har ingen ambisjoner om å kommentere politikk og samfunn. Jeg skriver bare ut i fra mine egne opplevelser, og de er jo annerledes enn min fars.