Som far så sønn

NASJONALMUSEET: «Sønnen min har spilt en stor og betydningsfull rolle i dette, som formidler mellom de forskjellige ledd i opposisjonen - mellom hva Steinar skriver, hva Lars Roar skriver og hva hun i Aftenposten skriver. Han har holdt alle underrettet om hva som skjer og forbundet de ulike kreftene i aktivitet. Han har gjort en stor innsats etter mitt syn». Dette uttaler Nasjonalgalleriets tidligere direktør, Knut Berg, til Dagens Næringsliv lørdag. Det skjer i en stort oppslått artikkel med den treffende tittelen «Nasjonal galle», som avdekker noe av spillet bak kampanjen for å sverte Sune Nordgren og underminere hans posisjon som direktør i Nasjonalmuseet. «Jeg skaffet til veie fortrolig informasjon som slår i hjel alt Sune Nordgren sier om seg selv», proklamerer If-direktør Mikkel Berg i pompøs positur på side 28. Og legger til at han også hadde ambisjoner om å forsyne sine skriveføre meddebattanter med materiale om Nordgrens «kontroversielle» periode i Malmö. Der kontroversen med en kunstpopulistisk høyrebyrådsleder - og seinere bankrøver - havnet i mediene.

MED MINNEUTSTILLINGEN over Joan Miro, en sikkert iscenesatt Giacometti-mønstring, den kontraststerke konstellasjonen Francis Bacon og Marlene Dumas, Anthony Gormleys keramiske kjempeinstallasjon og så videre satte Sune Nordgren Malmö Konsthall på det nordeuropeiske kunstkartet. Den kompetansen hadde man blikk for i Newcastle, der han er hedersgjest når Baltic kunstsenter skal feire seg selv. Men en liten, høylytt del av fagmiljøet her hjemme ser så uendelig mye bedre. Fra det hold betraktes kombinasjonen av eldre og nyere kunst - som Peder Balke og Anna-Eva Bergman - på den omstridte basisutstillingen, som en parallell til skjendingen av moderne norske kunstnere på den nazi-iscenesatte «Kunst og Ukunst»-presentasjonen under krigen.

PÅSTANDEN OM munnkurv på de ansatte i Nasjonalmuseet blir endelig sterkt imøtegått fra en av de tillitsvalgte. Den har stadig vært gjentatt i Aftenpostens kampanje mot Nordgren, der det ikke har vært lett å ta til motmæle. Det bør derimot kulturminister Trond Giske gjøre, ved å la direktør Mikkel Bergs forslag til Sune Nordgrens etterfølger gå en viss vei. Selv om det denne gang ikke dreier seg om en «drittpakke».