Som fisken i vannet

Christian Yndahl (18) tok et pauseår fra skolen for å fiske. Han angrer ikke et sekund.

Hva skjer\'a?

TROMSØ (Dagbladet): Christian har vært skårunge i familiebedriften mens skolekompisene har fullført sisteåret på gymnaset.

-  Mange ble nok veldig overrasket da jeg droppet ut før sisteåret. Men for meg var det viktig å få testet ut fiskeryrket før jeg utdannet meg i den ene eller andre retningen, forklarer unggutten.

Angrer ikke

Det angrer han ikke på.

-  Ikke et sekund. Jeg har lært ufattelig mye og fått med meg utrolig mye erfaring som jeg aldri ellers ville fått. Du får et mye bedre grunnlag til å vurdere hva en vil gjøre i framtida, mener Yndahl.

Også av andre grunner mener han det var en fordel med en pause akkurat nå.-  Man begynner å gå lei etter 12 år på skolebenken. Dessuten er det så mye annet som opptar en akkurat det året man fyller 18 år. Det ser jeg har ødelagt mye for flere av kompisene mine. Man har plutselig lov til å gå ut på byen, man kan ta lappen og slikt. Det går mye ut over skolen for mange, mener Yndahl.

Skolebenken - igjen

Til høsten skal han selv fullføre sin allmennfaglige utdannelse.

-  Er det noe jeg har lært så er det hvor viktig det er å utdanne seg. Men skolen blir nesten som ferie når man har vært ute i arbeidslivet. Når det blåser sørvest til vinteren skal jeg tenke at den nynorsken jeg plages med, egentlig er ganske greit, gliser Yndahl.

Han angrer ikke på valget av allmennfaglig linje.

-  De to første åra på allmennfag angret jeg på at jeg ikke valgte den mekaniske linja, men det gjør jeg ikke nå lenger. Om man har interesse for det kan en alltids lære å skru, men regnskap setter man seg ikke ned og lærer på fritida, sier Yndahl.

Men fortsatt har han ikke bestemt seg helt for om han vil ha havet som arbeidsplass.

-  Som skipper på en båt må man i dag kunne alt. Alt går på data, man må kunne regnskap og en må kunne reparere ting selv. En så allsidig jobb frister, men det er det også andre ting som gjør, smiler Yndahl.

Mens de fleste ungdommer rømmer fiskeryrket i disse dager, lar ikke Christian seg skremme. Tvert imot syns han fiskeriminister Svein Ludvigsen er en bra kar.

-  Har faktisk spist middag med ham her i Tromsø. Tror han gjør en bra jobb. Klart det koster litt å starte opp med egen båt og kvote, men det er ikke billigere å starte egen butikk til lands, mener han.

ALLSIDIG: Christian Yndahl jobber for tida som fisker. Til høsten setter han seg på skolebenken igjen for å ha flere bein å stå på.