Debatt: Private barnehager

Som Høyre-mann sitter det langt inne å si dette; Jeg savner Kristin Halvorsen

Det eksisterer ingen private barnehager i Oslo med sete i et skatteparadis. Byrådet ser spøkelser på høylys dag.

BARNEHAGE: Kristin Halvorsen mente det viktigste var at alle barn fikk en trygg barnehage å gå i. Nå handler venstresidas barnehagepolitikk om påståtte velferdsprofitører som lurer unna store overskudd og setter penger i skatteparadiser, skriver innsenderen. Her er Halvorsen og nåværende byråd for oppvekst og kunnskap, Inga Marte Thorkildsen i 2013. Foto: NTB Scanpix
BARNEHAGE: Kristin Halvorsen mente det viktigste var at alle barn fikk en trygg barnehage å gå i. Nå handler venstresidas barnehagepolitikk om påståtte velferdsprofitører som lurer unna store overskudd og setter penger i skatteparadiser, skriver innsenderen. Her er Halvorsen og nåværende byråd for oppvekst og kunnskap, Inga Marte Thorkildsen i 2013. Foto: NTB ScanpixVis mer
Meninger

Halvorsen mente at det viktigste i barnehagepolitikken var at alle barn fikk en trygg barnehage å gå i. Nå handler venstresidens barnehagepolitikk ikke lengre om barnas beste, men om påståtte velferdsprofitører som lurer unna store overskudd og plasserer penger i skatteparadiser langt unna norske skattemyndigheters rekkevidde. Det hele er en skikkelig røverhistorie, og som alle andre røverhistorier er heller ikke denne sann.

I dag mottar de kommunale og private barnehagene like mye i tilskudd for hvert barn de har ansvar for.

Kanskje har tiden løpt fra akkurat denne formen for likestilling. Regjeringen tar nå grep for å finne en mer treffsikker fordelingsnøkkel og foreslår blant annet å opprette et nytt nasjonalt tilsynsorgan. Målet er at det skal bli lettere å starte nye private barnehager, samtidig som man sikrer at offentlige midler som skal gi barnehagebarna et best mulig tilbud, ikke brukes på alt mulig annet.

Private barnehagers landsforbund har allerede nulltoleranse for misbruk av offentlige midler for sine medlemsbedrifter. Det er bra, men det forhindrer ikke at venstresiden maler videre på sitt skremselsbilde med bred pensel.

Om venstresiden vinner fram etter valget til høsten går private leverandører av velferdstjenester mørke tider i møte. Ikke fordi de leverer dårlige tjenester, men fordi de er private. På spørsmål fra Aftenposten om hvorfor de vil fjerne private tilbud som folk setter pris på, svarte Ap's ordførerkandidat i Drammen; «Det er best i det offentlige uansett.»

Hvert fjerde år gjennomfører Oslo kommune en stor publikumsundersøkelse. I 2014 viste den at 78 prosent av foreldrene med barn i en privat barnehage ga tilbudet toppscore, mot 65 prosent blant dem med plass i en av kommunens egne. Skulle man trekke lærdom av undersøkelsen måtte det være at foreldrene ønsket flere, ikke færre private barnehager.

I 2018 kom den neste publikumsundersøkelsen. Overraskelsen var stor da vi oppdaget at byrådet har sluttet å skille mellom private og offentlige barnehager i undersøkelsen! Hvis man på forhånd vet man vil få et svar man ikke liker, er det kanskje best å ikke spørre?

For Høyre er kvaliteten på tilbudet det aller viktigste. Ikke hvem som står som avsender av lønnsslippen til ansatte med ordnede lønns- og pensjonsbetingelser. Derfor går Høyre i høst til valg på flere tiltak for å bedre kvaliteten i Oslos barnehager: Omfattende oppussing av kommunale barnehager, utvide Lesefrø-ordningen, flere utdanningsbarnehager, gi ledere og styrere tilbud om ledelsesutdanning, og ha som mål at halvparten av de ansatte skal ha pedagogisk kompetanse.

I tillegg vil vi stille krav til barnehagene om at de skal jobbe mer målrettet med å lære barna norsk slik at færre møter opp første skoledag uten å kunne norsk godt nok til å følge undervisningen.

Skolebyråd Inga Marte Thorkildsen fra SV uttaler til Dagbladet at «det er forskjell på en kommersiell aktør med sete i et skatteparadis, og en ideell aktør som brenner for å drive barnehage».

Daglig hentes og leveres om lag 37.000 smårollinger i over 720 barnehager i Oslo. Vi ba derfor skolebyråden liste opp hvilke av byens 414 private barnehager som har sete i et skatteparadis.

Svaret bør være en vekker for langt flere enn de ti medlemmene av aksjonsgruppa Velferd uten profitt. Svaret er 0. Null. Ingen. Det eksisterer ingen private barnehager i Oslo med sete i et skatteparadis. Byrådet ser spøkelser på høylys dag.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.