DEBATT

Debatt: Handbagasje hos Norwegian

Som kvinne ble jeg veldig synlig

En kvinnes lille håndveske blir veid og funnet for tung hos Norwegian. En manns fulle lommer på både jakke og bukse, ja, de glir forbi usett.

EN MANNS REGLER: Ingen ber en mann om å ta ut alt han har i lommene og veie det sammen med håndbagasjen før boarding på Norwegian. Men en kvinne med en handveske, hun må veie innholdet. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
EN MANNS REGLER: Ingen ber en mann om å ta ut alt han har i lommene og veie det sammen med håndbagasjen før boarding på Norwegian. Men en kvinne med en handveske, hun må veie innholdet. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Aleksandra Weder Sawicka
Aleksandra Weder Sawicka Vis mer

Det er en offentlig hemmelighet at flyselskapet Norwegian har rundt 60 milliarder kroner i lånegjeld og har satt i gang en stor sparekampanje. I de siste ukene ble det også kjent at dette dessverre går utover Norwegians passasjerer.

Flyselskapet har strammet inn sine regler for håndbagasje. Veldig mange har i det siste opplevd at håndbagasjen deres har blitt veid rett ved gate, og de har måttet betale 750 kroner for overvekt eller kaste ut ting de hadde i veska.

Norwegian fikk stormkritikk for både innstrammingen og måten dette hadde blitt håndtert av flyselskapets ansatte, og har nylig la seg helt flatt for riset. Fredag 8. november informerte Norwegians kommunikasjonsrådgiver Tonje Næss Nettavisen om at det ville snart bli innført smidigere bagasjeregler.

Jeg er en av de passasjerene som har opplevd Norwegians strammere regler for håndbagasje. Siden jeg har familie i Polen, reiser jeg forholdsvis ofte med selskapet og har masse erfaring med hvordan disse reisene kan se ut. Det har aldri vært veiing av damevesker eller taxfree-innkjøp. Men nå kom det.

Jeg reiste fra Gardermoen til Gdansk for et par uker siden. På flyplassen kjøpte jeg ei flaske vin og sminke som jeg la i veska mi. I tillegg hadde jeg en liten koffert som jeg veide både hjemme og på flyplassen før innsjekking av hovedbagasje og jeg visste at den var under ti kilo.

Etter å ha kommet til gata ble en del passasjerer, mitt inntrykk var at det stort sett var kvinner, bedt om å veie håndbagasje, veske inkludert. For meg landet det på ca. 13 kilo. En dame til hadde også overvekt i bagasjen, og vi ble informert om at vi måtte betale for innsjekket bagasje. Beløpet viste det seg å være 750 kroner.

Litt for dyrt, tenkte både dama og jeg, og vi bestemte oss for å kaste ut ting fra håndbagasjen. Jeg kvittet meg med vinflaska, halstabletter, et lite skopussesett, et par pakker lommetørklær. To bøker på polsk som jeg hadde i kofferten og ønsket å donere til folkebiblioteket i hjembyen min havnet også ut. Jeg er utdannet litteraturviter og i tillegg opptatt av å styrke kulturell utvikling i hjemlandet, så jeg donerer alltid polske bøker jeg har lest – hovedbagasjen min var faktisk full av bøker også. Så det å kaste bøker i søpla var spesielt hjerteskjærende for meg.

Til slutt bestemte jeg meg for å kaste et etui for lesebriller og brillene tok jeg på meg. Litt ukomfortabelt, men overkommelig. Et par gamle kvitteringer og notater jeg hadde i veska, kastet jeg også ut.

Det jeg reagerte på, var beskjed at vi ikke fikk lov å putte noe i jakkelommer. Vi fikk heller ikke lov å ta på oss luer og hansker vi hadde i veskene. De to kvinnelige ansatte var ganske bestemte, men høflige, mens den mannlige ansatte kom med kommentaren: «Her er det varmt, du trenger ikke å ha hansker og lua inne». Dette var jeg ganske sjokkert over og ble faktisk målløs.

Jeg har allerede sendt klage til Norwegian og har sterk tro på at selskapet vil rydde opp i saken. Men etter at sjokket avtok, kom det en dypere refleksjon om forskjellsbehandling.

Den 4. november markerte vi European Unequal Pay Day for 2019. Hva betyr det? Det betyr at fra 4. november av arbeider alle kvinner i Europa gratis. Kvinner får ca. 16 prosent mindre lønn per år enn menn i samme stilling, så i nesten to måneder jobber de gratis.

I Norge er Gender Pay Gap beregnet til 20 prosent, og etter tilpasning til alder, utdanningsnivå, sektor og andre faktorer forblir det fortsatt ca. 13 prosent differanse mellom lønn for mannlige og kvinnelige ansatte. Så det er ikke så lett å være kvinne selv i det likestilt Norge.

I 2019 kom den fremragende boka av Caroline Criado Perez «Invisible women. Exposing Data Bias in a World Designed for Men». Perez gir mange eksempler på hvordan verden har blitt designet med tanke på menn, ikke kvinner.

Det kanskje mest kjente tilfellet er crash test dummy. I mange tiår har bilprodusenter brukt en standard dokke i sine krasjtester – den var 177 cm høy og veide 76 kg. Kvinner er vanligvis lavere, veier mindre og har en annerledes kroppsform – både skjelett- og muskelmessig. I 2011 startet man å bruke en kvinnelig testdokke i USA. Da viste det seg at kvinner er mye mer utsatt for skader i bilulykke enn menn. Perez gir også andre eksempler på hvordan kvinner har vært «usynlige» i en verden designet for menn.

FLYVERT: Stadig vekk ser man flyverter eller flyvertinner som finner originale måter å gå igjennom sikkerhetskontrollen på. Sist i rekken er en flyvert fra Canada. Reporter: Kristoffer Løkås Vis mer

Det jeg som passasjer hos Norwegian nettopp opplevde, var noe helt omvendt. Som kvinne ble jeg veldig synlig.

La oss tenke oss en liknende situasjon for en mannlig reisende. Vedkommende har ikke veske, så han putter skjerf, lue, hansker i lommene på jakka. Der han har også etui med lesebriller hvis han bruker dem. Mobil og lommebok har han vanligvis i bukselomme, det samme gjelder eventuelt power bank og lesebrett (noe som jeg hadde i veska) som han får lov å ha på seg. Ingen ber ham om å ta ut alt dette fra lommer og veie det sammen med håndbagasjen. Det måtte jeg gjøre.

Nå sier Norwegians kommunikasjonsrådgiver at verken yttertøy eller en normal taxfree pose skal telle med i den totale mengden håndbagasje man har lov til å ha med seg om bord.

Men hva med ei dameveske? Kan veska være grunn til forskjellsbehandling? Det lille elementet av damegarderobe gjør plutselig at man får Norwegian’s Visible Woman.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer