UØNSKET?: Ønsker ikke regjeringen vår frivillighet og vårt engasjement?, spør innleggsforfatteren i dette åpne brevet til likestillingsminister Solveig Horne (bildet) etter at de fikk kuttet støtten. Foto: Øistein Norum Monsen
UØNSKET?: Ønsker ikke regjeringen vår frivillighet og vårt engasjement?, spør innleggsforfatteren i dette åpne brevet til likestillingsminister Solveig Horne (bildet) etter at de fikk kuttet støtten. Foto: Øistein Norum MonsenVis mer

Som lyn fra klar himmel

Hvis MiR forsvinner, vil enda flere barn og ungdom falle ut av skolen, arbeidslivet og samfunnet. Det tror vi ikke skolepartiene Høyre og Frp kan akseptere.

Debattinnlegg

Fredag ble vår forening MiR (Multikulturelt Initiativ og Ressursnettverk) ringt opp av en journalist og bedt om å kommentere på at den nye regjeringen hadde kuttet vårt driftstilskudd ned til 200 000 kroner, fra 500 000 kroner årlig. Meldingen kom som lyn fra klar himmel. Hadde vi gjort noe for at Frp eller Høyre skulle mislike oss? Vi tenkte så det knakte, men kunne ikke komme på noe. I ettertid ser vi at Frp og Høyre heller ville premiere andre de liker bedre.

MiR er en foreldredrevet forening der vi hjelper foreldre med å delta aktivt i det norske samfunnet og bidra i barnas skolegang. Vi er en demokratisk og landsdekkende organisasjon med lokallag fra Bodø til Kristiansand med foreldre fra alle verdensdeler som jobber frivillig og systematisk for at den norske skolen skal oppnå bedre resultater.

Vi er den eneste selvstendige foreldreorganisasjonen blant innvandrere i hele Norge!

Det er ingen tvil om hvor viktige foreldre er for barnas skoleresultater. Vi dekker mange språk og blir brukt av skoler på alle nivåer for å veilede foreldre. Vi har leksehjelpstiltak i mange kommuner (Bergen, Kristiansand, Bodø, Fredrikstad og Oslo) for barn av foreldre som har liten eller ingen skolebakgrunn. Behovet er enormt. Våre svømmekurs i flere kommuner forebygger drukningsulykker. At kvinner svømmer bidrar til aktiv deltakelse i barnas fritid og forebygger helseproblemer, som overvekt og diabetes. Våre foreldre skaper debatter i somaliske miljøer med prosjekter der fedre drar på tur med barna og lager mat og steller barna. Vi gir informasjon om det norske samfunnet og motiverer for eksempel til valgdeltakelse. Dinner Time på Linderud er en møteplass for alle foreldre.

Minoritetsspråklige elever klarer seg dårligere enn norskspråklige elever, har høyere drop-ut rate. Vi ser at foreldreengasjement hjelper. Foreldre som bryr seg og som tar initiativet kan ikke premieres med et slikt grovt kutt i tilskuddet. Vi lurer på om du med dette sier at du ikke trenger ressurssterke foreldre, at regjeringen ikke ønsker vår frivillighet og vårt engasjement? Hvis skolene klarer dette selv, blir vi bare glade - og vi kan om du ønsker, legge ned vår organisasjon. Vi frykter bare at hvis MiR, som er et bindeledd mellom skolene og foreldrene forsvinner, vil enda flere barn og ungdom falle ut av skolen, arbeidslivet og samfunnet. Det tror vi ikke skolepartiene Høyre og Frp kan akseptere.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.