Som møll mot lyset

Iver B. Neumann stiller i samme klasse som de emissærene som påsto at EEC var dyret i Åpenbaringen, bortsett fra at de ikke brukte så mange vitenskapelige ord.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Når vi i september går til valglokalet, stemmer noen av oss ut fra interesser: Parti 1 vil ilegge oss mindre skatt, mens Parti 2 vil beholde sykelønnsordninga. I teorien kunne et regnestykke avgjøre valget for slike velgere. Iver B. Neumann har skrevet ei bok som forutsetter en annen velgertype, den som reagerer på ord omtrent som bilister reagerer på lyssignaler, ureflektert og automatisk. Det er betegnelser som «ARBEIDERpartiet» eller «KRISTELIG Folkeparti» som får oss til å velge stemmeseddel, og ikke kalkyler over hva vi har interesse av.

Det ordet som opptar Iver B. Neumann sterkest, er «union». Hans forståelse av norske velgeres standpunkt til EU-medlemskap er deres assosiasjoner til begrepet «union», negative følelser som vi har fått gjennom vår nasjonalistiske oppdragelse. Folk trekkes mot nei-standpunktet som møll mot lyset. Han er opplagt inne på noe. Det finnes sikkert EU-motstandere som valgte stemmeseddel fordi ordet «union» rev i nesa på dem, på samme måte som mange EU-tilhengere i 1994 ikke kunne stille med annen begrunnelse enn at de ikke likte sitt eget bilde av Anne Enger Lahnstein.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer